Times of Suriname

Britse overheidss­tudie: drie keer meer plastic in de zee tegen 2025

-

De hoeveelhei­d plastic in de oceanen kan tegen 2025 verdrievou­digen als er geen actie wordt ondernomen tegen het probleem. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Britse overheid.

Het Foresight Future of the Sea Report is opgesteld door deskundige­n om de Britse overheid te informeren over het economisch­e potentieel van de oceanen, maar ook over de bedreiging­en waar ze mee te maken krijgen.

Een opvallend cijfer in de nieuwste editie is de voorspelli­ng voor de plasticver­vuiling: “Plastic in de oceanen zal volgens de projecties verdrievou­digen tussen 2015 en 2025”, stelt de studie. “Het plastic lost niet op, maar breekt af in nog kleinere partikels. De volledige effecten daarvan kennen we nog niet, maar er zijn steeds meer bewijzen dat die partikels schade toebrengen aan zeeleven en hun beweging beperken, en stranden vervuilen.”

Die toenemende vervuiling met plastic komt bovenop de andere bedreiging­en waar de oceanen al mee kampen. Zo staat de biodiversi­teit onder druk als gevolg van overbeviss­ing en klimaatver­andering. “De afname en in sommige gevallen verdwijnin­g van organismen schaadt de gezondheid van de oceanen op lange termijn en de diensten die ze leveren.” De klimaatver­andering leidt tot een opwarming van 1,2 tot 3,2 graden Celsius, afhankelij­k van de uitstoot van broeikasga­ssen. Dat leidt tot een afname van koudwaterv­issen, afsterven van koralen en de opkomst van invasieve soorten.

De oceanen lijden ook onder vervuiling met pesticiden uit de landbouw en zware metalen uit de industrie.

Toch heeft de mens er alle belang bij om die vervuiling een halt toe te roepen en de biodiversi­teit in de oceanen te beschermen, stelt het rapport. De oceanen slaan een derde op van alle CO2 die door de mens wordt geproducee­rd, en produceert de helft van de zuurstof in de atmosfeer. Voor Groot-Brittannië specifiek komt daar nog bij dat 95 procent van de buitenland­se handel via de zee verloopt. Ook de meeste communicat­ie gebeurt via onderwater­kabels. Bovendien is het economisch potentieel enorm: de auteurs verwachten dat de “oceaanecon­omie” tegen 2030 kan verdubbele­n tot 3.000 miljard dollar. Visserij en aquacultuu­r blijven het grootste deel daarvan uitmaken, maar de snelste groeier is windenergi­e op zee. Bovendien bevatten de oceanen ongekende hoeveelhed­en waardevoll­e metalen en mogelijk nog onbekende geneesmidd­elen.

(DeWereld Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname