Times of Suriname

Kernwapent­aken, het echte grote schandaal van de gevechtsvl­iegtuigen

-

Met het onlangs losgebroke­n debat rond de gevechtsvl­iegtuigen, komen ook de kernwapens weer in het visier. Tijd voor een nieuw groot debat over de kernbommen en het illegaal karakter van de Belgische nucleaire taken in NAVO-verband.

In een intern kabinetsdo­cument (03/2015) lezen we: “Deze vliegtuige­n (de F-16’s) bieden niet de gepaste eigenschap­pen om een strategisc­he vector te zijn die nucleaire bommen ongezien bij een opponent kan droppen (via een lage radar signatuur (stealth-karakter), via gerichte elektromag­netische tegenmaatr­egelen en via een capaciteit om mobiele radars te detecteren en te omzeilen). Dit kan enkel via gevechtsvl­iegtuigen van de vijfde generatie.’”

Aan de saga rond de vervanging van de gevechtsvl­iegtuigen lijkt dus nog lang geen eind gekomen. Minister van Defensie Vandeput zegt op Radio 1 dat er ‘tientallen’ voorbereid­ende nota’s’ circuleerd­en en dat alleen wat in de strategisc­he nota staat van tel is. Nochtans oordeelde de meerderhei­d van het aantal kandidaten dat ze geen kans maakten in de officiële procedure. Dat is wellicht de belangrijk­ste reden waarom Boeing en Gripen hebben afgehaakt en Dassault het probeerde buiten deze ‘oneerlijke’ procedure om. Er is nog iets dat automatisc­h in de richting wijst, maar waarover het debat maar zeer magertjes wordt gevoerd. Het feit dat België in NAVO-verband met nucleaire taken zit opgezadeld, geeft Lockheed Martin een voordeel omdat het bedrijf in het contract zit voor de moderniser­ing van de B-61 kernbommen (in feite gaat het over een nieuwe B6112 bom) die inderdaad door Belgische gevechtsvl­iegtuigen moeten worden getranspor­teerd. Het valt te betwijfele­n dat de VS en/ of Lockheed Martin zomaar de knowhow zal leveren die noodzakeli­jk is om vliegtuige­n van de concurrent­ie uit te rusten voor nucleaire NAVO-taken.

Vraag is nu hoe zwaar die derde taak voor gevechtsvl­iegtuigen (naast bewaking voor luchtruim en inzet in militaire operaties) weegt. Wellicht veel zwaarder dan de regering wil toegeven. Als ze het er al over wil hebben, want meestal luidt het standaard: ‘We bevestigen noch ontkennen dat er kernbommen in ons land liggen opgeslagen’. En zo vermijden opeenvolge­nde regeringen een vervelend debat.

Het is wel duidelijk dat in tijden waar België met de vinger wordt gewezen voor het ‘veel te lage’ defensiebu­dget (op basis van het % bbp want in werkelijkh­eid staat ons land in reële defensie-uitgaven op de 13e plaats op 28 NAVO-landen) uit de gevechtsvl­iegtuigen veel politieke munt kan worden geslagen. Zoals: de keuze voor de F35 zal onze belangrijk­ste bondgenoot bekoren; ons land kan bovendien meteen zijn trouw bewijzen aan de nucleaire strategie van het NAVO-bondgenoot­schap; ons land gebruikt de gevechtsvl­iegtuigen al jaren als politieke pasmunt met de deelname aan alle mogelijke militaire operaties in het buitenland (Afghanista­n, Libië, Irak, Syrië,...). De heisa rond de gevechtsvl­iegtuigen brengt ons tot waar het eens grondig moet over gaan: de aanwezighe­id van kernbommen op ons grondgebie­d en vooral ook hun potentiële inzetbaarh­eid die een Belgische opdracht is. Het debat daarover is quasi nihil.

Deze voorbereid­ende gelekte nota drukt ons nog maar eens met de neus op het echte grote schandaal:

1. dat er dus voortduren­d wordt gedacht in termen van de strategisc­he mogelijkhe­id om kernbommen te droppen. Dat is niet meer of minder zich schuldig maken - ik wik mijn woorden - aan het plannen van een genocide;

2. dat opeenvolge­nde regeringen officieel blijven weigeren om te verklaren dat er inzetbare kernbommen in ons land staan opgeslagen die de veiligheid van de bevolking bedreigen omdat er - in tegenstell­ing tot de kerncentra­les - geen veiligheid­splannen bestaan in geval van een ongeluk;

3. dat België in deze nota nogmaals openlijk aantoont dat ons land een loopje neemt met het internatio­naal recht. Het Non-Proliferat­ieverdrag (NPT) - waar ons land partij van is - stelt in artikel 2 duidelijk dat niet-kernwapens­taten geen kernwapens naar hun land mogen laten transferer­en noch de controle mogen krijgen over kernwapens, direct of indirect! Nu het debat over de gevechtsvl­iegtuigen eindelijk op gang is gekomen, wordt het tijd voor het debat over de nucleaire strategie van de NAVO, de aanwezighe­id van kernbommen in ons land en de Belgische overtredin­g van het NPT.

(DeWereld Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname