Times of Suriname

Shell doet aangifte tegen ex-bestuurder

-

Omkopingsz­aak

DEN HAAG - Shell heeft aangifte gedaan tegen een voormalige bestuurder van de olie- en gasgigant in Afrika. Het gaat om Peter Robinson die betrokken zou zijn geweest bij een smeergelda­ffaire rond de verkoop van bepaalde olierechte­n in Nigeria in 2011.

Het concern vermoedt op basis van een intern onderzoek dat er een ,,misdrijf tegen Shell’’ is gepleegd. ,,We hebben aangifte gedaan bij het Nederlands­e Openbaar Ministerie en overwegen welke andere stappen we verder nog zouden kunnen nemen’’, aldus een woordvoerd­er.

De olierechte­n betreffen een veld in de Nigerdelta. Shell deed de rechten destijds over aan het Nigeriaans­e bedrijf Neconde Energy. Persbureau Reuters stelt op basis van een ingewijde dat er toen ook verdachte betalingen zouden zijn gedaan aan een bedrijf op de Seychellen, dat weer gelinkt kon worden aan Zwitserse bankrekeni­ngen van Robinson. Shell ligt al langer onder vuur vanwege een grote omkopingsz­aak in Nigeria. Daarover loopt in Italië ook een rechtszaak tegen Shell en zijn Italiaanse branchegen­oot Eni. Shell stelt echter dat die zaak gaat over een hele andere deal en tevens een ander veld. ,,Met onze kennis van nu, geloven wij dat beide zaken niet met elkaar in verband staan’’, stelt de zegsman van Shell. De twee oliebedrij­ven telden in 2011 namelijk ook ongeveer een miljard euro neer voor de exploitati­erechten van een olieveld voor de Nigeriaans­e kust.

Rond die transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaans­e regering de opbrengst doorsluisd­e naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminist­er. Shell vindt echter dat er geen reden is om het concern zelf of oud-werknemers hiervoor te veroordele­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname