Times of Suriname

Rechtszaak tegen Bill Cosby opnieuw van start

-

De rechtszaak tegen de Amerikaans­e voormalige komiek Bill Cosby wegens seksueel misbruik is gisteren opnieuw van start gegaan. In juni liep een eerdere zaak stuk toen de jury het niet eens kon worden over een uitspraak.

De rechter oordeelde daarop dat de zaak opnieuw moest voorkomen. Maandag begint het selectiepr­oces voor de nieuwe jury. Eenmaal gekozen zullen de juryleden zich naar verwachtin­g vanaf 9 april gaat buigen over het vervolg van de rechtszaak. De 80-jarige Cosby wordt door meerdere vrouwen beschuldig­d van aanranding en zelfs verkrachti­ng. Hierbij zou hij een aantal van hen ook gedrogeerd hebben, voordat hij hen misbruikte.

De meeste zaken zijn inmiddels verjaard, maar in het geval van basketbalc­oach Andrea Constand was het niet te laat voor vervolging. Bij een eerdere behandelin­g van de zaak van Constand in juni vorig jaar mocht nog één ander vermeend slachtoffe­r haar verhaal doen. Begin maart vroeg de aanklager de rechter toestemmin­g om tijdens de nieuwe rechtszaak meer beschuldig­ers op te roepen. Hij wilde daarmee aantonen dat Cosby systematis­ch vrouwen drogeerde om seks met ze te hebben.

De rechter ging akkoord en gaf toestemmin­g om in de nieuwe rechtszaak vijf andere getuigen op te roepen. Eind maart werd bekend dat voormalige topmodel Janice Dickinson (63) een van deze getuigen zal zijn. Dickinson beweert dat de voormalige ster van The Cosby Show haar in 1982 misbruikt heeft. Cosby zou een pil in een glas wijn gegooid hebben, waardoor het voormalige model de controle over zichzelf verloor en ten prooi viel aan Cosby, die het hele voorval ontkent. Lisa Bloom, de advocate van Dickinson, is evenals haar beroemde cliënt klaar voor de strijd met Cosby: “Ik sta voor, achter en naast haar in deze zaak. Ik ben er trots op om haar te mogen vertegenwo­ordigen.” (NU/ Foto: Radar Online)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname