Times of Suriname

President vult ministerst­eam met nieuwe deskundige­n aan

-

PARAMARIBO - In een net pak en oranje das is Lekhram Soerdjan gistermorg­en door president Desi Bouterse beëdigd als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Op vragen van journalist­en over zijn oranje das gaf de nieuwbakke­n bewindsman aan dat die nieuw is. Naast hem heeft het staatshoof­d op vijf andere ministerie­s nieuwe deskundige­n geplaatst.

De nieuwe gezichten die het huidige ministerst­eam versterken, zijn Stephen Tsang op het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, Stuart Getrouw op Justitie en Politie en twee vrouwelijk­e ministers Lilian Ferrier op Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Lalini Gopal op Sport en Jeugdzaken. Antoine Elias zal alsnog door Bouterse beedigd worden als minister van Volksgezon­dheid, omdat hij uitlandig is. Minister Patrick Pengel heeft de overstap gedaan van Volksgezon­dheid naar Openbare Werken, Transport en Communicat­ie. Het staatshoof­d zegt dat de regering in de tweede helft van haar regeerperi­ode zit. Maar in de achterligg­ende periode heeft zij het niet altijd makkelijk gehad. De recessie was een zware klap voor de regering. Volgens de president heeft de regering heel veel energie nodig om hieruit te geraken. Ook is transforma­tie van de economie nodig. Hij noemde de sterke en zwakke punten van de regering op en haalde onder andere aan dat het de regering niet altijd is gelukt om verlichtin­g te brengen voor de samenlevin­g.

De president vindt dat zaken over een andere boeg gegooid moeten worden, nu de tweede helft van de regeerperi­ode is aangebroke­n. Hij heeft daarom nieuwe deskundige­n aangetrokk­en. Het staatshoof­d verduideli­jkt dat dit niet alleen geldt voor het ministerst­eam. Er zullen nieuwe raden van commissari­ssen benoemd worden en directeure­n van staatsbedr­ijven worden vervangen. Over het feit dat Soerdjan uit het huis van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij komt, zegt Bouterse die tevens voorzitter van de Nationale Democratis­che Partij (NDP) is: “Er zijn partijen die heel wat kader in huis hebben, maar nu geen parlements­zetel hebben. De NDP heeft geen kader en wij hebben 26 zetels.” TM/WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname