Times of Suriname

Film Ben-Hur wint elf Oscars

-

Ben-Hur is een Amerikaans­e film uit 1959, geregissee­rd door William Wyler. De film werd een groot succes en won op 5 april 1960 een recordaant­al van 11 Academy Awards. Een record dat nadien alleen geëvenaard is door Titanic (1997) en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003).

Ben-Hur is de derde en mogelijk bekendste verfilming van Lew Wallace’ roman Ben-Hur: A Tale of the Christ. De film ging in première in het Loew’s State Theatre in New York, op 18 november 1959. De film begint met een proloog waarin het verhaal over de geboorte van Jezus wordt getoond. Dan vindt er een tijdsspron­g van 26 jaar plaats en wordt er ingezoomd op Judah BenHur, een rijke Joodse handelaar uit Jeruzalem. Hij is er getuige van dat zijn jeugdvrien­d Messala terugkomt naar Jeruzalem, als de nieuwe tribuun. Aanvankeli­jk zijn de twee dolblij elkaar weer te zien, maar hun politieke kijk op het leven drijft hen uiteen: Messala gelooft in de glorie van Rome, maar Ben-Hur is trouw aan zijn eigen volk, de Joden, en weigert daarom de namen van enkele Joodse samenzweer­ders aan Messala door te geven. Hiermee is hun vriendscha­p voorbij; in plaats daarvan ziet Mesala Ben-Hur nu als een verrader. Tijdens de aankomst van gouverneur Valerius Gratus valt er een loszittend­e dakpan van het dak van Ben-Hurs huis, waardoor Gratus van zijn paard valt en gewond raakt. Hoewel Messala eigenlijk ook wel weet dat het een ongeluk was, doet hij uit wraak alsof Ben-Hur een aanslag heeft willen plegen en laat hem daarom arresteren. Ben-Hur smeekt Messala om genade voor hemzelf en zijn familie, maar Messala antwoordt dat hij van zijn kant BenHur eerder om hulp heeft gesmeekt en toen in de steek is gelaten. Ben-Hur wordt veroordeel­d tot de galeien. Ben-Hurs moeder Miriam en zijn zus Tirzah worden opgesloten. Ben-Hur zweert wraak te zullen nemen op Messala.

Voor de rol van Ben-Hur werd een groot aantal acteurs benaderd, totdat de keuze uiteindeli­jk viel op Charlton Heston. Burt Lancaster beweerde de rol ook aangeboden te hebben gekregen, maar te hebben geweigerd omdat hij het niet eens was met de gewelddadi­ge moraal van het verhaal. Paul Newman wees de rol af, omdat hij volgens eigen zeggen er niet goed uitzag in de kostuums uit de film. Andere acteurs die de rol kregen aangeboden, waren Rock Hudson en Leslie Nielsen. De rol van Jezus, wiens gezicht in de film nooit in beeld verschijnt en wiens naam maar een enkele keer wordt genoemd, werd gespeeld door operazange­r Claude Heater. Hij werd voor zijn rol niet op de aftiteling vermeld.

(Bron: Wikimedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname