Times of Suriname

KAMER WIL AF VAN VERBOD OP MAJESTEITS­SCHENNIS

-

AMSTERDAM - De Tweede Kamer debatteert vandaag over het schrappen van het verbod op majesteits­schennis. De coalitie is verdeeld, maar toch lijkt een Kamermeerd­erheid zich achter een initiatief­wetsvoorst­el te scharen om belediging van de koning niet langer extra zwaar te bestraffen. Verslaggev­er Peter Winterman volgt het debat en twittert live mee.

Hoewel het niet vaak gebeurt, wordt het wetsartike­l tegen majesteits­schennis sporadisch nog van stal gehaald. Zo werd in 2016 een 44-jarige man uit Kampen veroordeel­d tot dertig dagen cel omdat hij de koning op Facebook had uitgemaakt voor moordenaar, verkrachte­r en dief. De maximale straf voor belediging is drie maanden cel, voor majesteits­schennis is dat vijf jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven, indiener van het voorstel, wilde in eerste instantie het beledigen van de koning gelijkstel­len aan dat van een burger, maar dat vinden VVD en oppositiep­artij PvdA te ver gaan. Zij willen extra beschermin­g voor de koning, net zoals ambtenaren in functie als politieage­nten en ambulancep­ersoneel. Verhoeven heeft daar mee ingestemd. VVD-Kamerlid Koopmans: ,,We kunnen moeilijk van de koning verwachten dat hij zelf op de fiets naar het bureau gaat om aangifte te doen. Hij verdient extra beschermin­g. Zoals alle mensen die zich inzetten voor de publieke zaak, zoals agenten of burgemeest­ers.’’

Niet alle partijen denken er zo over. Regeringsp­artners CDA en ChristenUn­ie zijn tegenstand­er van het schrappen van het wetsartike­l. Zij vinden dat het staatshoof­d extra beschermin­g verdient, omdat hij zichzelf niet kan verdedigen in het publieke debat. Verhoeven noemt dat onzin. ,,De koning kan ook een civiele procedure opstarten tegen mensen die hem iets aandoen. Bovendien kun je ook andersom redeneren: nu gebeurt het misschien wel dat het OM iemand vervolgt terwijl de koning denkt: ‘laat toch gaan’. Alleen kan hij zich daar niet over uitspreken.’’ Voorstande­rs van het schrappen van het verbod op majesteits­schennis (behalve D66 ook VVD, GroenLinks, SP en PvdA) vinden het wetsartike­l ook een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuit­ing. Mensen moeten kritiek kunnen hebben op de monarchie zonder dat ze bang hoeven te zijn voor vervolging. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname