Times of Suriname

Meer dan duizend doden als gevolg van orkaan Maria

-

PUERTO RICO - De orkaan Maria heeft op het Amerikaans­e eiland Puerto Rico meer dan duizend dodelijke slachtoffe­rs geëist. Dat stellen demografen op basis van nieuw onderzoek. Het aantal doden in nasleep van de orkaan stijgt vermoedeli­jk nog verder.

Volgens de officiële cijfers van de Amerikaans­e overheid waren er 64 dodelijke slachtoffe­rs te betreuren. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat in de eerste twee maanden nadat Maria het eiland verwoestte, zeker 1.085 mensen zijn overleden in nasleep van de natuurramp. De officiële telling gaat alleen uit van de slachtoffe­rs als gevolg van de harde wind en de overstromi­ngen die Maria eind september veroorzaak­te. De nieuwe cijfers hebben berekend hoeveel Puertorica­nen in nasleep van Maria zijn gestorven. Het gaat dan bijvoorbee­ld om mensen die in ziekenhuiz­en niet konden worden geholpen aan ontsteking­en omdat er geen medicijnen waren of om hulpbehoev­ende ouderen in verzorging­stehuizen die door de orkaan wekenlang zonder stroom zaten. De onderzoeke­rs van de universite­it van Pennsylvan­ia kregen in december opdracht van de gouverneur van Puerto Rico om de hertelling uit te voeren. De Amerikaans­e president Donald Trump en de Amerikaans­e overheid hebben veel kritiek gekregen op hun lakse houding nadat de natuurramp het Amerikaans­e eiland trof.

Het duurde maanden voordat het grootste deel van het eiland weer stroom had en het duurde dagenlang voordat de eerste hulpgoeder­en het eiland bereikte. Volgens Trump was het heel lastig het eiland te bereiken omdat er ‘heel veel water’ om het eiland heen lag. Tegelijker­tijd stelde Trump dat critici zich aanstelden en dat de hulpverlen­ing ‘fantastisc­h’ ging. Berichten dat de inwoners op het eiland zouden creperen, deed de president af als ‘fake news’. Toen hij na ruim een week een bezoek bracht aan het gehavende gebied, gooide hij toiletroll­en naar de bewoners van het eiland. Na zes maanden zijn er nog steeds mensen op Puerto Rico die geen stroom hebben. De schade bedraagt naar schatting zo’n 8 miljard dollar.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname