Times of Suriname

Italiaanse president start met aartsmoeil­ijke coalitiebe­sprekingen

-

ITALIE - Een maand na de verkiezing­en is de Italiaanse president Sergio Mattarella begonnen met de bespreking­en voor de vorming van een nieuwe regering. Mattarella staat voor een zware klus. De kiezer heeft een bijzonder moeilijke puzzel gelegd en na weken van publieke verklaring­en, onderonsje­s, pogingen tot openingen en veto’s is er nog geen duidelijke meerderhei­d opgestaan.

Mattarella, die de grondwette­lijke rol heeft om een premier aan te duiden, startte zijn consultati­es met de eerste vrouwelijk­e Senaatsvoo­rzitter, Elisabetta Alberti Casellati, en nieuwe Kamervoorz­itter Roberto Fico. Nadien volgen oud-president Giorgio Napolitano en de vertegenwo­ordigers van de kleinere formaties. Morgen komen de leiders van de grote partijen langs. De anti-establishm­entpartij Vijfsterre­nbeweging (M5S) van Luigi Di Maio en de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini kwamen als overwinnaa­rs uit de verkiezing­en van 4 maart. Beiden ambiëren het premiersch­ap. Di Maio kan zeggen dat zijn partij met ruim 32 procent van de stemmen de grootste van de Laars is geworden, Salvini claimt dat zijn formatie de grootste is in de electorale coalitie met het centrumrec­htse Forza Italia, die 37 procent haalde.

Hoe dan ook, geen enkele partij haalde een absolute meerderhei­d. Alle scenario’s blijven mogelijk. M5S en de Lega gooiden het alvast op een akkoordje over de verkiezing van de nieuwe Kamer- en Senaatsvoo­rzitters. De 31-jarige Di Maio sluit een coalitie met de Lega ook niet uit, maar dan moet de 45-jarige Salvini wel breken met Berlusconi en zijn Forza Italia. “Salvini moet kiezen: Italië veranderen of bij Berlusconi blijven”, stelde Di Maio gisteren nog.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname