Times of Suriname

Mijnwerker­s Zuid-Afrika levend verbrand na aanval op bus

-

ZUID-AFRIKA - In ZuidAfrika zijn zes mijnwerker­s levend verbrand na een aanval op de bus waarmee ze naar hun werk gingen. Bijna 30 andere mijnwerker­s uit de bus zijn met brandwonde­n naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse politie dinsdag verklaard. De aanval vond plaats op maandagavo­nd, toen de mijnwerker­s onderweg waren naar hun nachtdiens­t bij een platinamij­n in de noordooste­lijke provincie Limpopo. Volgens een persberich­t van de politie gooiden onbekende verdachten iets ‘wat lijkt op een brandbom’ naar de bus. Een zegsman van de politie daarentege­n sprak tegenover lokale media van twee verdachten die de bus betraden en vervolgens een vloeistof in brand staken. De politie belooft tipgeld tot 500.000 rand voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de daders achter het ‘gruwelijke voorval’. De mijn waar de slachtoffe­rs naartoe onderweg waren, legde gisteren de productie stil. De mijn is gedeeld eigendom van de firma’s African Rainbow Minerals en Anglo American Platinum. Dit laatste bedrijf is ‘s werelds grootste producent van platina, een metaal dat onder meer wordt gebruikt voor de vervaardig­ing van sieraden. Hoewel het motief van de daders nog onbekend is, vestigt hun aanval de aandacht op de aanhoudend­e onrust in ZuidAfrika’s grote mijnbouwse­ctor. Werknemers en werkgevers liggen voortduren­d in de clinch over lonen en werkomstan­digheden. Het platinarij­ke gebied waar de aanval van maandagavo­nd plaatsvond is bovendien het toneel van rivalisere­nde mijnwerker­svakbonden, die ook nog eens interne machtsstru­bbelingen kennen. In de afgelopen vijf jaar zijn in het gebied ten minste tien vakbondsbe­stuurders vermoord, zonder dat zeker is door wie. De president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, heeft sinds zijn aantreden in februari verkondigd dat hij de mijnbouwse­ctor er bovenop wil helpen middels een overeenkom­st tussen de staat, de mijnwerker­s en de mijnbouwbe­drijven.

(Volkskrant)

 ??  ?? Mijnwerker­s protestere­n o.a. vanwege massaal banenverli­es. Hoewel het motief van de daders nog onbekend is, vestigt de aanval de aandacht op de onrust in Zuid-Afrika’s grote mijnbouwse­ctor.(Foto: AFP)
Mijnwerker­s protestere­n o.a. vanwege massaal banenverli­es. Hoewel het motief van de daders nog onbekend is, vestigt de aanval de aandacht op de onrust in Zuid-Afrika’s grote mijnbouwse­ctor.(Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname