Times of Suriname

Bloedbad leger in 1980 achtervolg­t president Zimbabwe

-

Overlevend­en van het Gu-kurahundi-bloedbad door het Zimbabwaan­se leger in de jaren 1980 willen dat de nieuwe president Emmerson Mnangagwa schoon schip maakt met het verleden. Mnangagwa was ten tijde van de mensenrech­tenschendi­ngen echter zelf minister van Veiligheid

Voor Mnangagwa loopt de periode van honderd dagen waarin hij de meest dringende zaken wilde aanpakken, af. Zijn focus lag op economisch herstel, maar mensenrech­tenorganis­aties hebben een eigen agenda. Overlevend­en van de zogenoemde Gukurahund­iwreedhede­n, een campagne door het leger waarbij duizenden burgerdode­n vielen, willen dat de president het duistere verleden van het land aankaart.

Activisten beschuldig­en de president, het leger en topambtena­ren van misdaden tegen de menselijkh­eid. Bij de Gukurahund­i-wreedheden kwamen ongeveer 20.000 mensen om. Nu Mnangagwa aan de macht is, is dat volgens hen een mogelijkhe­id om deze misdaden aan te kaarten. Onder de voormalige president Robert Mugabe was die mogelijkhe­id er niet; hij negeerde de kwestie. Waarheidsc­ommissie na de apartheid: daders kregen geen gevangenis­straffen, maar amnestie als ze hun misdaden volledig erkenden en slachtoffe­rs kregen de gelegenhei­d hun verhaal te doen. De slachtoffe­rs verleenden de amnestie aan de daders.

Charles Gumbo is een van de overlevend­en van Gukurahund­i. Hij heeft nog littekens van een bajonet op zijn hoofd en is nu activist die zich inzet voor autonomie voor het zuidwesten van Zimbabwe. Gumbo zegt dat Mnangagwa, hoge leden van de regerende Zanu-PF en legercomma­ndanten die Mnangagwa aan de macht hielpen, een antwoord moeten geven op de Gukurahund­iwreedhede­n.

“We weten wie de daders zijn,” zegt hij. “Ze zitten allemaal nog in de regering en komen er straffeloo­s mee weg. Perence Shiri, gepensione­erd luchtmacht­commandant, werd in het nieuwe kabinet van Mnangagwa minister van Landbouw. Hij was destijds commandant van de Vijfde Brigade, de militaire eenheid die door Noord-Koreanen werd getraind om operatie Gukurahund­i uit te voeren. Ook hij weigerde in de afgelopen jaren antwoord te geven op vragen over mensenrech­tenschendi­ngen.

“Deze regering zal de kwestie niet oplossen,” zegt Zenzele Ndebele, een Zimbabwaan­se journalist en filmmaker. Hij kwam in 2007 met de documentai­re Gukurahund­i: A Moment of Madness. Die werd echter nooit vertoond in Zimbabwe.

De documentai­re ging in première in buurland ZuidAfrika, nadat de autoriteit­en toestemmin­g hadden geweigerd om de film te vertonen. “De incompeten­tie

We zullen niet rusten totdat deze kwestie naar

tevredenhe­id is opgelost,” zegt Gumbo. aan bod komt, iets waar de commissiel­eden zich volgens hen weinig enthousias­t over tonen.

Velempini Ndlovu, een onafhankel­ijke onderzoeke­r die mondelinge getuigenis­sen van slachtoffe­rs over Gukurahund­i vastlegt, zegt dat slachtoffe­rs formele betrokkenh­eid van de regering bij de kwestie willen zien. “Ze willen in staat gesteld worden openlijk hun pijn te uiten, in alle vrijheid en zonder ‘get over it’ te horen te krijgen. De mensenrech­ten zijn op grove wijze geschonden.” Gukurahund­i leidt ook onder Zimbabwane­n onderling tot verhitte discussies. Sommigen laten op online discussief­orums weten dat de economie prioriteit moet krijgen. Anderen stellen dat het land alleen vooruitkom­t als Gukurahund­i op een goede manier wordt afgesloten, en daarvoor is openheid over de mensenrech­tenschendi­ngen nodig.

Ook zijn er activisten die herstelbet­alingen eisen, en verhalen over mensen die geen geldige papieren zoals geboortebe­wijzen hebben, omdat hun ouders vermoord zijn tijdens Gukurahund­i. “Deze slachtoffe­rs willen de mogelijkhe­id krijgen een identiteit­sbewijs aan te vragen. Zij, en veel anderen, kunnen geen geboortebe­wijs of identiteit­sbewijs krijgen omdat er van hun ouders geen overlijden­sakte is,” zegt Ndlovu.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname