Times of Suriname

Gevaarlijk terrein: Landdegrad­atie verandert akkers in woestijn

-

De degradatie van grond leidt tot een ernstige verstoring van het ecosysteem en zal onder meer gedwongen migratie en conflict om land doen toenemen, schrijft Abbas El-Zein, professor ingenieurs­wetenschap­pen aan de Universite­it van Sydney. “Denk niet dat bodemdegra­datie louter voor ontwikkeli­ngslanden een probleem vormt,” waarschuwt hij.

Als iemand er nog aan twijfelde of we nu echt op een ecologisch­e crisis afstevenen, kreeg die er met het recentste rapport over landdegrad­atie van het Intergouve­rnementeel Platform voor Biodiversi­teit en Ecosysteem­diensten (IPBES) heel wat overduidel­ijk bewijs bij. Landdegrad­atie kan vele vormen aannemen, maar komt er eigenlijk altijd op neer dat er sprake is van een ernstige verstoring van een gezond evenwicht tussen vijf belangrijk­e ecosysteem­functies. Deze zijn: voedselpro­ductie, de voorraad aan vezels, microklima­atregeling, watervoorz­iening en opslag van CO2.

De effecten kunnen ingrijpend zijn: verlies van vruchtbaar­heid van de bodem, vernietigi­ng van de habitat van soorten en verlies van biodiversi­teit, bodemerosi­e en de overmatige afvloeiing van nutriënten in meren.

Landdegrad­atie heeft ook ernstige domino-effecten voor de mens want het leidt uiteindeli­jk tot ondervoedi­ng, ziekte, gedwongen migratie, culturele schade en zelfs oorlog.

In het ergste geval kan bodemdegra­datie resulteren in verwoestij­ning en het onbruikbaa­r worden van land. Langdurige droogte en het verlies van vruchtbaar land hebben mogelijk bijgedrage­n aan de oorlogen in Soedan en Syrië.

Volgens het nieuwe rapport leeft 43 procent van de wereldbevo­lking in regio’s die zijn aangetast door bodemdegra­datie. Tegen 2050 zouden 4 miljard mensen in “drylands” leven. Dit soort gebied wordt door de Verenigde Naties gedefiniee­rd als land met een “droogtegra­ad” van minder dan 0,65. Dat betekent dat de hoeveelhei­d verloren water veel groter is dan de hoeveelhei­d neerslag. Dergelijke gebieden zijn zeer kwetsbaar voor voedselen wateronzek­erheid, vooral in Afrika ten Zuiden van de Sahara en het Midden-Oosten. Het zou verkeerd zijn om te concludere­n dat bodemdegra­datie louter voor ontwikkeli­ngslanden een probleem is. Over het algemeen geldt zelfs dat land meer aangetast is in de ontwikkeld­e wereld – zoals bijvoorbee­ld wordt aangetoond door grotere terugval van het organische koolstofge­halte in de bodem, een maatstaf voor de gezondheid van de ondergrond. In rijkere landen is het tempo van de degradatie echter vertraagd en de mensen in deze regio’s zijn over het algemeen ook minder kwetsbaar voor de effecten ervan.

Het is in Afrika ten Zuiden van de Sahara, Azië en Zuiden Midden-Amerika dat het probleem het grootst is. Maar toch kan de klimaatver­andering de kwaliteit van het land naar beneden halen, met name daar waar droogte en bosbranden steeds vaker voorkomen, en dat is zelfs op welvarende plaatsen zoals Californië en Australië. Een afname van de globale beschikbaa­rheid van landbouwgr­ond zal wereldwijd de voedselpri­jzen beïnvloede­n. Volgens het rapport zal de mens tegen 2050 bijna elk plekje van de planeet hebben getransfor­meerd, afgezien van onbewoonba­re gebieden zoals woestijnen, bergen, toendra en polaire gebieden.

Misschien wel het meest huiveringw­ekkend, voorspelt het rapport dat de gecombinee­rde gevolgen van bodemaanta­sting en klimaatver­andering tegen 2050 tussen 50 miljoen en 700 miljoen mensen zullen hebben verplaatst. De kans is groot dat dit zal leiden tot conflicten over land.

Een deel van deze migratie zal onvermijde­lijk over de internatio­nale grenzen heen gaan. Niet alleen voor de migranten zullen de gevolgen groot zijn. De situatie zal verkiezing­suitkomste­n, grenscontr­oles en socialezek­erheidsste­lsels over de hele wereld beïnvloede­n en bepalen. De twee meest directe oorzaken van landdegrad­atie zijn de omzetting van inheemse vegetatie in landbouwgr­ond en weideland, en niet-duurzame manieren om land te beheren. Andere factoren zijn de effecten van de klimaatver­andering en het verlies van land door de verstedeli­jking, infrastruc­tuur en mijnbouw. De onderligge­nde drijfveer voor al deze veranderin­gen is echter vooral de groeiende bevolking en stijgende vraag per persoon naar eiwitten, vezels en energie. Dit leidt tot meer vraag naar land en de verdere aantasting van gebieden met zwakke ondergrond­en.

Gelukkig zijn er in de geschieden­is een aantal positieve verhalen te vinden die aantonen dat goed landbeheer loont: boslandbou­w, duurzame vormen van landbouw en van waterbehee­r. Een vaak voorkomend kenmerk van verschille­nde van deze succesverh­alen is de grote betrokkenh­eid van inheemse bevolkings­groepen en lokale boeren.

Toch is er ook goed nieuws. De auteurs van het rapport benadrukke­n immers dat een groot aantal van de bestaande multilater­ale overeenkom­sten, waaronder de verdragen inzake woestijnvo­rming, klimaatver­andering, biodiversi­teit en het beheer van drasland een sterk platform bieden voor de bestrijdin­g van bodemdegra­datie.

Of de overeenkom­sten succesvol zullen zijn in het overwinnen van de bovengenoe­mde obstakels, zal nog moeten blijken.

Wat kunnen we doen als burgers, en dan vooral zij die in de steden wonen en weinig rechtstree­kse betrokkenh­eid voelen met akkers en velden? Minder vlees eten helpt enorm. Meer algemeen zouden we ons beter kunnen informeren over de bronnen en de impact van het voedsel dat we kopen, inclusief de verpakking ervan, en de brandstof die nodig was voor productie en transport. Maar het probleem gaat natuurlijk niet alleen over individuel­e keuzes, hoe belangrijk deze ook zijn.

(DeWereldMo­rgen)

Mugabe wordt ervan beschuldig­d opdracht te hebben gegeven tot de campagne tegen burgers, die door sommigen genocide wordt genoemd. Mugabe noemde het eerder “een moment van waanzin” en weigerde excuses aan te bieden.

Toen Mnangagwa nog onder Mugabe diende, riep hij de woede van overlevend­en en familieled­en van de slachtoffe­rs op toen hij verzoeken om een waarheids- en verzoening­scommissie op te richten, afwees. Hij stelde dat het niet nodig was om oud zeer op te rakelen. De commissie zou moeten werken op de wijze van de Zuid-Afrikaanse Van Mnangagwa verwachten de meeste mensen echter weinig, aangezien hij door velen wordt gezien als “schuldige nummer 1,” volgens Gumbo.

Toen operatie Gukurahund­i in de jaren tachtig van start ging, ogenschijn­lijk om een opstand van dissidente­n in Matabelela­nd en Midlands in de kiem te smoren, was Mnangagwa minister van Veiligheid. van de Nationale Vredes- en Verzoening­scommissie werkt in het voordeel van de regering,” constateer­t Ndebele. In januari van dit jaar tekende president Mnangagwa de Vredes- en Verzoening­swet, waarmee een Nationale Vredes- en Verzoening­scommissie (NPRC) een feit werd. Sinds februari houdt de NPRC openbare bijeenkoms­ten. Activisten willen dat de Gukurahund­i-kwestie daar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname