Times of Suriname

Tweede aanhouding in kofferbakm­oord

-

Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan politiebur­eau Woerden. Tijdens het bezoek sprak de koning met politieage­nten en medewerker­s van het basisteam over de impact van de reorganisa­tie bij de vorming van de Nationale Politie. (Foto: ANP) AMSTERDAM - Dit is een aanpassing van het voorstel dat hij twee jaar geleden al had gelanceerd, maar dat PvdA en VVD te ver vonden gaan. Over dit vernieuwde voorstel werd woensdag in de Tweede Kamer gedebattee­rd. In theorie kan iemand die de koning beledigt nu tot vijf jaar gevangenis­straf of een boete van 20.500 euro krijgen. Verhoeven wilde met zijn wetsvoorst­el oorspronke­lijk bewerkstel­ligen dat belediging van de koning gelijk wordt gesteld aan de belediging van gewone burgers. PvdA en VVD stelden voor dat de koning onder de wetgeving voor ambtenaren in functie komt te vallen. Functionar­issen zoals brandweerl­ieden, ambulanceb­roeders en politieage­nten genieten extra beschermin­g wanneer zij worden beledigd. Zo hoeven zij niet zelf aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie (OM) kan uit zichzelf actie ondernemen. Ook kan het beledigen van een ambtenaar strenger worden bestraft, met een maximum celstraf van vier maanden en een maximale boete van 4.100 euro. Voor belediging van gewone burgers geldt een straf van maximaal drie maanden cel of dezelfde maximale geldboete. Als beledigde burger moet je wel zelf aangifte doen. In een poging een Kamermeerd­erheid achter zich te krijgen geeft Verhoeven PvdA en VVD nu hun zin. Niet de hele Kamer is enthousias­t. SGP-leider Van der Staaij zei woensdag het debat dat Verhoeven nu zijn oorspronke­lijke doel onderuit haalt om de koning gelijk te stellen aan gewone Nederlande­rs. Verhoeven erkent dat de aanpassing niet is wat hij ‘oorspronke­lijk wilde’, maar vindt het belangrijk dat de hoge straf voor majesteits­schennis wegvalt.

Naast de SGP steunen ook CDA en ChristenUn­ie het wetsvoorst­el om principiël­e redenen niet. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam wordt de waardighei­d van het koningscha­p met het wetsvoorst­el niet beschermd. ‘Wij verschille­n fundamente­el op dit punt’, aldus Van Dam tegen Verhoeven. Toch lijkt het wetsvoorst­el het nu te gaan halen. De VVD staat er nu achter en ook vanuit de linkse oppositiep­artijen en de PVV kan Verhoeven op steun rekenen. De minister benadrukt dat belediging van de koning net zo strafbaar blijft als die van ieder ander. Volgende week dinsdag stemt de Kamer over het voorstel. (Volkskrant) EMMEN - De politie heeft een tweede verdachte aangehoude­n in de zogenoemde kofferbakm­oord. Een 24-jarige inwoner van Emmen is gearrestee­rd vanwege betrokkenh­eid bij de gewelddadi­ge dood van Ralf Meinema uit Klazienave­en.

Het 31-jarige slachtoffe­r werd vorig jaar maart dood gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes. De auto lag deels in het water van het Stieltjesk­anaal tussen Coevorden en Zandpol. Half februari, ruim tien maanden na de dood van Meinema, werd al de 39-jarige Hans O. uit Emmen aangehoude­n. Hij zit nog steeds vast vanwege de verdenking van betrokkenh­eid. Of hij een verklaring heeft afgelegd, is niet bekend. De politie heeft in februari op verschille­nde manieren de hulp ingeroepen van het publiek.

Alle binnengeko­men informatie heeft in combinatie met het rechercheo­nderzoek geleid tot de twee aanhouding­en. De politie sluit meer aanhouding­en niet uit. Na de aanhouding van de eerste verdachte liet de politie al weten mogelijk nog meer mensen aan te houden. Ondertusse­n zijn er nog veel vragen rond de dood van Meinema. Het motief is bijvoorbee­ld nog steeds niet bekend.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname