Times of Suriname

Vergiftigd­e Yulia Skripal zegt dat haar gezondheid dagelijks verbetert

-

RUSLAND - Yulia Skripal, die samen met haar vader Sergei Skripal begin maart vergiftigd werd met een zenuwgas, zei in een verklaring gisteren dat haar gezondheid dagelijks verbetert. De 33-jarige vrouw werd vorige week wakker in het ziekenhuis.

“Ik weet zeker dat jullie zullen begrijpen dat de hele affaire wat verwarrend is”, laat ze verder weten in een verklaring die is uitgegeven door de politie van het Verenigd Koninkrijk. Het is het eerste publieke statement van het slachtoffe­r.

Begin maart werd de voormalige Russische dubbelspio­n Sergei Skripal in Salisbury met een uitzonderl­ijk soort chemisch wapen aangevalle­n. Ook zijn dochter Yulia en een politieage­nt die het duo aantrof raakten gewond. Alleen de oud-spion ligt nog in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Sergei Skripal had zich na een spionnenru­il in 2010 in Zuid-Engeland gevestigd. De nicht van Sergei Skripal wil naar Groot-Brittannië reizen om Yulia op te halen. Viktoria Skripal zei op de Russische staatstele­visie dat ze al een Brits visum heeft aangevraag­d. ‘’Ik heb momenteel maar één doel: erheen vliegen en Yulia weghalen’’, zei de nicht.

Viktoria Skripal stelde al contact te hebben gehad met de Russische ambassadeu­r in Londen. Hij zou haar hebben geholpen bij de aanvraag van reisdocume­nten. De Britse autoriteit­en zouden overigens geen garanties hebben gegeven dat ze haar nicht daadwerkel­ijk te zien krijgt. Daar zou Yulia over mogen beslissen. De Britse regering stelt al vrij snel dat Rusland achter de vergiftigi­ng moet zitten. Net als veel andere westerse landen, zijn daarom tientallen Russische diplomaten uitgezet.

Het Kremlin ontkent alle betrokkenh­eid bij de vergiftigi­ng van Skripal en ziet het uitzetten van de diplomaten als “onvriendel­ijke stappen”. Rusland besloot daarom eind maart om een gelijk aantal diplomaten uit te zetten. Elk land krijgt eenzelfde aantal diplomaten teruggestu­urd als dat het Russische diplomaten uitwees.

Door dit politieke steekspel en de hierbij behorende oplopende spanningen kan volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres een nieuwe Koude Oorlog ontketend worden. De Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) doet onderzoek naar de vergiftigi­ng. Een verzoek van Rusland om hier deel van uit te maken werd woensdag afgewezen, wat tot woede leidde bij het land.

Gisteren zei de Russische ambassadeu­r in het Verenigd Koninkrijk de resultaten van het onderzoek toch te accepteren als ze bekend worden gemaakt. Ook meldde hij dat hij blij is dat Yulia aan de beterende hand is en dat hij hoopt dat hetzelfde voor haar vader geldt.

De OPCW is een internatio­nale organisati­e die zich inzet om alle chemische wapens de wereld uit te helpen en te voorkomen dat ze nog ooit worden gebruikt. Vrijwel alle landen zijn er lid van. (NU)

Een ambulance voor de Osmangazi Universite­it.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname