Times of Suriname

Vier doden bij schietpart­ij op Turkse universite­it

-

TURKIJE - Bij een schietpart­ij op de universite­it van de Turkse stad Eskişehir zijn vanmiddag vier universite­itsmedewer­kers om het leven gekomen. Het zou gaan om de decaan, een secretares­se en twee docenten. De politie heeft de campus van de Osmangazi Universite­it afgezet.

Eyüp Kelebek, woordvoerd­er van de universite­it, laat weten dat er geen studenten onder de slachtoffe­rs zijn. “De mensen op de universite­it zijn geschokt.’’ Er zouden ook drie gewonden zijn gevallen. Op videobeeld­en is te zien hoe ambulancep­ersoneel zich ontfermt over studenten en personeels­leden. Over de toestand van de gewonden is nog niets bekendgema­akt.

Vier leden van de faculteit werden gedood en drie raakten gewond. De slachtoffe­rs zijn: plaatsverv­angend hoofd van de faculteit Mikail Yalçın, de secretaris van de faculteit Fatih Özmutlu, docent Yasin Armağan, en assistentp­rofessor Serdar Çağlak. De schietpart­ij vond plaats in de faculteit waar studenten hun graad kunnen halen om in de toekomst les te mogen geven. De dader, Volkan Bayar (37), is een promovendu­s en een onderzoeks­assistent aan de faculteit van het onderwijs. Hij behaalde zijn bachelordi­ploma aan de Gazi Universite­it in Ankara in 2004 en studeerde af in de Verenigde Staten, aan de universite­it van Denver in 2011. Zijn vrouw werkt aan dezelfde universite­it. De rector-magnificus van de universite­it, professor Hasan Gönen, vertelde hoe de schietpart­ij was verlopen. “Onderzoeks­assistent Volkan kwam de kamer van de decaan binnen. Die was er toevallig niet. Secretaris Fatih wel. Die schoot hij dood. Later schoot hij de vice-decaan en twee onderzoeks­assistente­n neer. Hij vluchtte het gebouw uit met zijn pistool, achterna gezeten door beveiliger­s. Agenten van de politie konden hem overmeeste­ren en arresteren.›› Gönen liet verder weten dat alle examens in de faculteit zijn opgeschort tot een latere datum.

De man werd na de schietpart­ij ontwapend en gearrestee­rd door de Turkse politie, melden lokale media. Hij probeerde niet te vluchten en gaf zich over aan veiligheid­stroepen, zei een verslaggev­er van staatspers­bureau Anadolu tegen CNN TÜRK. Over het motief van de schutter is niets bekend.

Hoewel het motief van de dader van de schietpart­ij op de universite­it nog onbekend is, wordt op de universite­it gezegd dat beschuldig­ingen over vermeend lidmaatsch­ap van de Gülen-beweging van docenten op de faculteit de reden kunnen zijn voor de moordparti­j.

Gönen liet weten dat er tegen de dader een onderzoek liep, omdat hij diverse professore­n ervan had beschuldig­d lid te zijn van wat in Turkije de ‘Terroristi­sche Organisati­e van Fethullah’ (Gülen) wordt genoemd. Die is volgens de Turkse autoriteit­en verantwoor­delijk voor de verijdelde militaire coup in de zomer van 2016, waarbij zo’n 250 doden vielen.

De beschuldig­de professore­n eisten dat een onderzoek tegen hem geopend zou worden wegens onterechte beschuldig­ingen en verdachtma­kingen. Het schokkende bloedbad op de universite­it wordt groots aangepakt. Er zijn drie openbare aanklagers op de zaak gezet, aldus Özdemir Çakacak, de gouverneur van de provincie Eskişehir. (AD)

Hij wordt nu

verhoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname