Times of Suriname

Nieuwe topman Ahold Delhaize is wereldverb­eteraar

-

AMSTERDAM - Wordt Frans Muller (57), die per 1 juli de topman wordt van Ahold Delhaize, de nieuwe Paul Polman. Net als de baas van Unilever wil Muller de wereld een stukje beter maken. Net als Polman voelt hij zich verantwoor­delijk voor het wel en wee van wereldbevo­lking.

Op het World Economic Forum in Davos sprak Muller vorig jaar gloedvol over manieren om de voedselvoo­rziening in de wereld te verbeteren. Hoe voedt je in 2050 een wereldbevo­lking van circa 9 miljard mensen, is een van zijn grootste zorgen.

Anders dan de huidige ceo Dick Boer is Muller geen kruidenier. Boer groeide op boven de winkel van zijn vader in Zeeland. Frans Muller werd geboren in Amstelveen en is de zoon van een vroegere financieel directeur van vliegtuigf­abrikant Fokker en een fysiothera­peute. Muller studeerde in Rotterdam economie en was lid van het corps.

Zijn eerste baan was bij KLM Cargo, daarna vertrok hij naar Metro, het moederbedr­ijf van onder meer Mediamarkt. In latere jaren werd hij de baas van Metro Cash & Carry. Na zijn ontslag in 2013 werd hij gevraagd om het Belgische Delhaize te gaan leiden. Dat deed hij graag omdat de normen en waarden van het familiebed­rijf hem aantrokken, vertelde hij aan NRC Handelsbla­d.

In juli 2016 slaagde Muller er samen met Dick Boer in Delhaize en Ahold eindelijk samen te voegen. Al meer dan 20 jaar keken beide partijen naar elkaar, maar koppige ego’s hielden de fusie tegen. Boer en Muller slaagden er wel in, hoewel ze volgens ingewijden zeker geen vrienden zijn.

Hoogst waarschijn­lijk is toen al afgesproke­n dat Muller na twee jaar Boer zou opvolgen. Muller, broer van Michiel Muller, de oprichter van online supermarkt Picnic, komt voor grote uitdaginge­n te staan bij Ahold Delhaize. Hij moet een antwoord zien te vinden op de enorme innovatiek­racht van Amazon en aan de onderkant van de markt Lidl en Aldi het hoofd bieden. Lidl en Aldi worden als prijsvecht­er steeds belangrijk­er in de VS, waar Ahold Delhaize twee derde van zijn omzet vandaan haalt. Hoogleraar marketing Kitty Koelemeije­r van Business Universite­it Nyenrode verwacht dat er wereldwijd een consolidat­ieslag zal plaats vinden in de supermarkt­wereld. “Het is overnemen of overgenome­n worden’’, zegt ze. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname