Times of Suriname

De meeste virussen die ons nu tergen zijn stokoud

-

Stokoud

Sommige virussen lijken vrijwel tegelijker­tijd met de eerste gewervelde­n en misschien zelfs met de eerste dieren te zijn ontstaan. Dat schrijven Australisc­he onderzoeke­rs in het blad Nature. RNA-virussen zijn virussen waarvan het erfelijke materiaal uit RNA in plaats van DNA bestaat. Bekende voorbeelde­n van RNA-virussen zijn griep, ebola en hepatitis-C.

De onderzoeke­rs trekken die conclusie nadat ze in 186 soorten gewervelde­n op zoek gingen naar RNA-virussen die nog nauwelijks bestudeerd zijn. De onderzoeke­rs ontdekten maar liefst 214 nieuwe RNA-virussen in reptielen, amfibieën, kraakbeenv­issen, longvissen, straalvinn­igen en kaakloze vissen, die overigens allemaal kerngezond leken te zijn. De onderzoeke­rs moeten concludere­n dat de evolutiona­ire geschieden­is van de virussen meestal grofweg overeenkwa­m met die van de gewervelde­n waarin zij werden aangetroff­en. En dat vertelt ons weer meer over hoelang deze virussen al meelopen. “Dit onderzoek onthult dat sommige groepen virussen al gedurende de hele evolutiona­ire geschieden­is van gewervelde­n bestaan”, vertelt onderzoeke­r Eddie Holmes. “Dit verandert onze begrip van de evolutie van virussen. Voor het eerst kunnen we met zekerheid zeggen dat RNAvirusse­n vele miljoenen jaren oud zijn.” Het lijkt er sterk op dat de eerste gewervelde­n al virussen opliepen, die vervolgens mee-evolueerde­n en uiteindeli­jk dus samen met hun gastheren het water verlieten en het land gingen kolonisere­n. Afbeelding: University of

Sydney.

Wijdverspr­eid

Het onderzoek bewijst verder dat RNA-virussen wijdverspr­eid voorkomen. “Met name vissen hebben een ongelofeli­jke diversitei­t aan virussen bij zich en vrijwel elke virusfamil­ie die we in zoogdieren hebben aangetroff­en, vinden we nu ook in vissen. We hebben zelfs familie van zowel de ebola- als de griepvirus­sen in vissen aangetroff­en.” Hierbij moet direct worden opgemerkt dat deze in vissen opgedoken virussen geen bedreiging vormen voor mensen. Volgens Holmes valt er de komende tijd als het om virussen gaat ook nog genoeg te ontdekken. “Dit onderzoek benadrukt vooral hoe groot het universum der virussen is. Virussen zijn overal. Het is duidelijk dat er nog vele miljoenen virussen op ontdekking wachten.” (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname