Times of Suriname

180 miljoen jaar oud zeereptiel met zeker zes jongen in de buik ontdekt

-

De resten van het zeereptiel – een ichthyosau­rus – werden in 2010 in GrootBritt­annië ontdekt. Toen paleontolo­gen het exemplaar nog eens onder de loep namen, ontdekten ze dat het reptiel op het moment van overlijden zwanger was van een zesling en mogelijk zelfs een achtling.

“We hielden natuurlijk ook rekening met de mogelijkhe­id dat de kleine resten maaginhoud waren, hoewel het onwaarschi­jnlijk leek dat een ichtyosaur­us zes tot acht embryo’s of pasgeboren ichthyosau­russen tegelijker­tijd zou opslokken,” vertelt onderzoeke­r Mike Boyd. “En dit lijkt ook niet het geval te zijn geweest, omdat de embryo’s niet lijken te zijn aangetast door maagzuur.”

De jongen groeiden zo’n 180 miljoen jaar geleden in hun moeders buik. In die tijd domineerde­n de ichthyosau­russen de zeeën. Daar joegen ze op andere reptielen, vissen en ongewervel­de zeedieren. Resten van deze machtige zeereptiel­en worden regelmatig in GrootBritt­annië teruggevon­den. Maar tot op heden zijn er slechts vijf Britse ichthyosau­russen met embryo’s in hun buik bekend. En nog nooit is een ichthyosau­russen met zoveel jongen in de buik teruggevon­den. Een bijzondere vondst dus.

Ook in Duitsland worden regelmatig ichthyosau­russen ontdekt. En daar is al wel een keer een ichthyosau­rus met nog meer jongen in de buik gevonden: dit zeereptiel herbergde maar liefst elf embryo’s.

(Scientias/Foto: NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname