Times of Suriname

0LQLVWHU *UDSSHUKDXV ZLO +ROO\ZRRGJHZHOG VWRSSHQ

-

R2TT(RD$0 - 1ederland Eekleedt een µEeschamen­de positie’ in de internatio­nale drugshande­l stelt justitiemi­nister )erdinand *rapperhaus. Zwaardere straffen en meer internatio­nale samenwerki­ng moeten het huidige µgeweld als in Hollywoodf­ilms’ tegengaan.

De]e stevige uitspraken deed minister *rapperhaus gisteren op de internatio­nale politiecon­ferentie ,D(C35 in Rotterdam waar meer dan 100 landen samenkwame­n om te praten over de strijd tegen de drugshande­l. *rapperhaus ]ei Eeschaamd te ]ijn over 1ederland als wereldwijd­e producent van synthetisc­he drugs. 9olgens hem is het te makkelijk om chemicalis­n uit China te Eestellen en drugs te maken die tot in $ustralis via postpakket­jes worden verspreid. (en speciaal interventi­eteam van de politie houdt die postpakket­ten in de gaten.

De recente moord op de Eroer van kroongetui­ge 1aEil %. noemt de minister een nieuw dieptepunt. “1ederlande­rs krijgen te maken met het soort geweld dat we alleen kennen uit Hollywoodf­ilms.” Hij maakt ]ich ]orgen over de tendens dat jonge criminelen voor slechts enkele dui]enden euro’s naar automatisc­he wapens grijpen en regelmatig de verkeerde doodschiet­en. 2m de drugscrimi­naliteit tegen te gaan ]egt *rapperhaus met maatregele­n te komen. Zo ]al hij µEinnen enkele weken’ wetsvoorst­ellen aanEieden aan de Tweede Kamer waarmee maximumstr­affen voor deelname aan een criminele organisati­e worden verhoogd. $an het Eegin van de kaEinetspe­riode trok hij 100 miljoen euro extra uit voor Eestrijdin­g van de ]ware criminalit­eit.

2ok topman *errit van der %urg van het 2penEaar 0inisterie pleit voor hogere straffen wanneer er sprake is van “ondermijne­nde criminalit­eit.” 9an der %urg ]ei dat aanklagers vaker de maximale straffen - van twaalf tot ]estien jaar - ]ullen eisen als verdachten in georganise­erd verEand grote partijen drugs verhandele­n. 2ok pleitte hij voor een verruiming van de regeling omtrent criminele getuigen en de getuigenEe­scherming. Dat kan volgens hem drugscrimi­nelen helpen uit het criminele milieu te stappen.

Korpschef van de politie (rik $kerEoom ]egt ]ich ]orgen te maken over het romantiser­en en tolereren van drugsgeEru­ik in de samenlevin­g. ,n dat verEand noemt hij het fenomeen µcocawne-yogi’s’. Dat ]ijn hoogopgele­ide jonge mensen die doordeweek­s een ultrage]onde levensstij­l aanhouden maar in het weekend hopeloos drinken snuiven of pillen nemen. 9olgens $kerEoom houdt elke drugsgeEru­iker een µkeiharde wereld van extreem geweld’ in stand. De sleutel om de florerende drugsmarkt een halt toe te Erengen isvolgens$kerEoom internatio­nale samenwerki­ng. Hij pleit voor een µlaw enforcemen­t community’ waarin (uropese misdaadEes­trijders elkaar adviseren over nieuwe tactieken. 2nlangs maakte $kerEoom afspraken met %elgis en 1oordrijnW­estfalen om ge]amenlijk op criminelen te jagen die 1ederland ontvluchte­n en hun activiteit­en net over de grens voort]etten. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname