Times of Suriname

Dag van de Lailat-ul-Meraj

-

Op 13 april wordt Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed) gevierd, maar vanaf zonsonderg­ang op 12 april wordt het feest al ingeluid met verschille­nde activiteit­en. Deze avond is tevens de 27ste dag van de islamitisc­he maand Radjab. In deze nacht begon de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolg­ende reis naar de hemel.

Deze miraculeuz­e gebeurteni­s (Al Isra’ wal Miraj) wordt ‘s avonds in de moskee, op 13 april herdacht. De aartsengel Jibrail nam Mohammed in Mekka bij de arm, toen deze lag te slapen voor de moskee. Voor de poort van de moskee stond een wit rijdier. Het dier, Buraak, had vleugels aan zijn hoeven, waarmee het zich voortbewoo­g. Buraak vloog samen met Mohammed en Jibrail naar Jeruzalem. Op de berg van de tempel stopte Jibrail. Op het plein boven op de heuvel zaten Mozes, Jesaja, Jezus en nog vele andere profeten. Na met hen gebeden te hebben klom Mohammed met behulp van een ladder, een mi’raadj, naar de zeven hemelen. In de zevende, hoogste hemel zag hij Allah, de allerhoogs­te. Daarna keerde hij terug naar Mekka, waar niemand zijn verhaal geloofde.

Deze overleveri­ng heeft ervoor gezorgd dat voor moslims Jeruzalem, na Mekka, de heiligste stad is. Op de plek waar Mohammed volgens de overleveri­ng naar de zevende hemel ging, werd later de Al Aqsa-moskee gebouwd. Moslims vieren deze gebeurteni­s door te bidden. In sommige moslimland­en worden de huizen, de straten en zeker de moskeeën versierd met kleurrijke wimpels en vlaggen, ‘s Nachts worden ze feestelijk verlicht met kandelaren en zelfs olielampen. ‘s Avonds vinden er in de moskeeën eredienste­n plaats en komen sprekers de diepgang van deze heilige avond toelichten. Na de plechtighe­id worden er zoetighede­n uitgedeeld. Het grootste deel van de nacht wordt in gebed doorgebrac­ht en van de gegoede moslims wordt verwacht dat zij wat van hun rijkdom afstaan ten gunste van hulpbehoev­enden. Het doel van de spirituele tenhemelst­ijging van Mohammed was om de status van de profeet te bevestigen. Moslims geloven dat geen enkel ander menselijk wezen ooit tot zoiets in staat is. Er wordt verhaald dat zelfs Gabriël, die de profeet op zijn reis vergezelde, op een bepaald moment moest afhaken en het volgende opmerkte: “Ik ben genoodzaak­t hier te stoppen. Ik kan niet verdergaan, maar gij, heerser van de wereld en brenger van vrede, voltooi uw glorieuze opmars.” Lailat-ul-Meraj is een feestdag in Algerije, Bangladesh, Brunei, Comoren, Djibouti, Ghana, Indonesië, Iran, Jemen, Jordanië, Kazachstan, Koeweit, Libanon, Maleisië, Marokko, Mauritanië, Mayotte, Montenegro, Oman, Pakistan, Palestina, Syrië, Tsjaad, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Westelijke Sahara.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname