Times of Suriname

Onderzoeks­team bevestigt dat oud-spion Skripal slachtoffe­r is van zenuwgas

-

GROOT-BRITTANNIË - De Organisati­e voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft bevestigd dat in het Engelse Salisbury het gif novichock is gebruikt bij een moordaansl­ag op een uitgeweken voormalige Russische spion en diens dochter.

De OPCW onderschri­jft daarmee wat Britse onderzoeke­rs eerder hadden vastgestel­d. Novichock is een ten tijde van de Sovjet-Unie ontwikkeld chemisch wapen.

Op 4 maart werden Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in het ziekenhuis opgenomen, nadat ze werden aangevalle­n met het chemisch middel. Yulia Skripal werd dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen. In een verklaring liet zij weten dat haar vader nog altijd ernstig ziek is. De agent die de twee aantrof belandde ook in het ziekenhuis, maar kon al snel weer naar huis. De OPCW heeft gisteren het onderzoek overgedrag­en aan de Britse autoriteit­en. De Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson zegt dat Rusland antwoorden moet geven naar aanleiding van het rapport. “Er is geen andere uitleg mogelijk over wie verantwoor­delijk is. Alleen Rusland heeft het motief en het verleden”, aldus Johnson.

Vier verschille­nde laboratori­a hebben het onderzoek voltrokken. Rusland drong erop aan dat de OPCW het onderzoek openbaar moest maken, maar de organisati­e heeft de resultaten overgedrag­en aan Groot-Brittannië. De zaak-Skripal heeft de verhouding­en tussen GrootBritt­annië en Rusland behoorlijk verslechte­rd. De Britten zeggen dat het Kremlin achter de aanval zit. Rusland ontkent betrokkenh­eid bij de vergiftigi­ng. Over en weer zijn er inmiddels tientallen diplomaten uitgewezen. Ook andere landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, hebben Russische diplomaten uitgewezen. Rusland heeft daarop tientallen diplomaten van die landen uitgezet.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname