Times of Suriname

Trump neemt gas terug over Syrië

-

VS - Donald Trump heeft gisteren beklemtoon­d nooit iets te hebben gezegd over wanneer een Amerikaans­e aanval op Syrië wordt gedaan. “Het kan zeer binnenkort gebeuren of helemaal niet binnenkort,” schreef hij op Twitter.

Trump ‘brieste’ een etmaal eerder nog dat iedereen klaar moet zijn voor de snelle lancering van “mooie, nieuwe en slimme raketten.” De Amerikaans­e president suggereerd­e daarbij dat de Russische luchtafwee­r in Syrië zijn projectiel­en niet kunnen tegenhoude­n. “Sta klaar Rusland (..), je zou geen partner moeten zijn van een met gas moordend beest dat zijn eigen volk vermoordt en het nog leuk vindt ook.”

Het beest is volgens Trump de Syrische president Bashar alAssad. Het verbale wapengekle­tter wees volgens politieke leiders in heel de wereld en ook volgens bang geworden luchtvaart­maatschapp­ijen die over de regio vliegen, op een naderende Amerikaans­e aanval op Syrische doelen. Trump nam donderdag dus gas terug. Hij prees vervolgens de bijdrage van de VS aan het verslaan van de soennitisc­he extremiste­n van Islamitisc­he Staat (IS) in de regio en stelde dat zijn land daar best voor mag worden bedankt. Andere soennitisc­he extremiste­n stelden in het afgelopen weekeinde in hun omsingelde bolwerk Douma dat de Syrische strijdkrac­hten daar gifgas hadden ingezet. Daardoor zouden tientallen doden zijn gevallen. De claims en foto’s van vermoedeli­jke slachtoffe­rs veroorzaak­ten deining in de westerse wereld. Maar of er een gifgasaanv­al is geweest en wie daarachter zit, blijft onduidelij­k.

Het jarenlang omsingelde Douma is inmiddels in handen gevallen van Assad, mede omdat de voornaamst­e strijdgroe­p, de Jaish al-Islam (Leger van de Islam), afgelopen weekend uiteindeli­jk instemde met hun door Rusland geregelde aftocht naar het Noord-Syrië. Russische media wijzen erop dat berichten over aanvallen met chemische wapens vaker door strijdgroe­pen zijn verspreid in de Syrische burgeroorl­og in een poging westerse militaire acties tegen Assad uit te lokken. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname