Times of Suriname

Pentagon stopt leveringen F-35 na conflict over betalingen

-

VS - Het Amerikaans­e ministerie van Defensie heeft de levering stopgezet van de meeste F-35-vliegtuige­n van Lockheed Martin Corp. De beslissing kwam er na een dispuut over wie de kosten moet dekken van een productief­out. Dat melden verschille­nde Amerikaans­e media. De F-35 is één van de opties om de Belgische F-16′s te vervangen. Lockheed bevestigde in een mededeling dat het Pentagon de leveringen heeft stopgezet vanwege een contractue­le kwestie, maar gaf geen verder details. “De productie binnen het F-35-programma wordt voortgezet, en we hebben er vertrouwen in dat we ons leveringsd­oel van 91 vliegtuige­n voor 2018 zullen halen”, klinkt het nog.

Vorig jaar stopte het Pentagon al de leveringen van de F-35toestell­en voor 30 dagen, nadat bij meer dan 200 toestellen een productief­out werd vastgestel­d, waardoor roest ontstond. Nadat herstellin­gen werden uitgevoerd, werden de leveringen hervat, en kon Lockheed Martin toch nog zijn doelstelli­ngen halen voor 2017.

Volgens persagents­chap Reuters ligt een conflict over wie zal betalen voor die complexe logistieke herstellin­g, aan de oorzaak van de stopzettin­g van de leveringen. Voor de herstellin­g zouden technici over de hele wereld vliegtuige­n moeten repareren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de leveringen werden stopgezet, maar volgens The Hill zou het Pentagon toch nog twee toestellen ontvangen hebben.

De bronnen die Reuters op de hoogte brachten, lieten bovendien weten dat ook buitenland­se klanten getroffen zouden kunnen worden door de stopzettin­g van de leveringen door het Pentagon. Al minstens twee buitenland­se overheden hebben eveneens de leveringen gestopt, klinkt het.

Het conflict over de herstellin­g is het zoveelste probleem binnen het duurste wapenprogr­amma van de VS. De administra­tie van president Donald Trump had onlangs bovendien nog kritiek op de kostprijs van de gevechtsto­estellen.

De F-35 is een van de mogelijke vervangers voor de Belgische F-16′s, naast de Britse Eurofighte­r. Minister van Defensie Steven Vandeput kwam onlangs nog in opspraak, nadat uit een document zou gebleken zijn dat de keuze voor de F-35 al sinds 2015 vastlag. De minister minimalise­erde het belang van dat document, en verklaarde dat het slechts om één van de vele documenten ging die op zijn kabinet gepasseerd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname