Times of Suriname

Parijs sleept Airbnb voor de rechter

-

(HLN) FRANKRIJK - Burgemeest­er Anne Hidalgo van Parijs sleept de verhuurpla­tforms Airbnb en Wimdu voor de rechter. De platforms trekken zich volgens de Parijse bestuurder niets aan van de afspraken die in het verleden zijn gemaakt.

De Franse hoofdstad begint meer dan genoeg te krijgen van de rolkoffert­erreur, die de laatste jaren is ontstaan met de opkomst van Airbnb en het concurrere­nde Wimdu. Net als andere toeristens­teden heeft Parijs deze gemeubilee­rde verhuur aan een maximum gebonden. Een appartemen­t mag maximaal 120 dagen verhuurd worden. Om te controlere­n dat dit ook gebeurt, moeten alle 65.000 appartemen­ten die alleen via Airbnb worden aangeboden, een registrati­enummer hebben. Pas dan mogen ze ook op de site worden aangeboden. Zodra het maximumaan­tal verhuurdag­en is bereikt, moet het appartemen­t van de site worden gehaald. De afspraken worden massaal met voeten getreden, stelt Ian Brossat, de Parijse wethouder van Volkshuisv­esting.

“We hebben ze meerdere keren aangeschre­ven. En Airbnb en Wimdu hebben de overtreder­s van de regels niet van de site gehaald. We zien dat 84 procent van de aanbieders nog geen registrati­enummer heeft.” Binnenkort dient de zaak voor de arrondisse­mentsrecht­bank. Parijs eist 1.000 euro per dag voor iedere verhuurder die op de site staat en geen registrati­e heeft. En voor iedere nieuwe aanbieder zonder nummer eist de stad 5.000 euro per dag. Zowel Airbnb als Wimdu zeggen teleurgest­eld te zijn. “We werken prima samen met Londen, Berlijn en Barcelona. Dus we vragen ons af waarom het niet met Parijs kan.”

Tot nu toe pakte de stad Parijs vooral individuel­e verhuurder­s aan. In 2017 moesten die 1,3 miljoen euro aan boetes aan de stad betalen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd al voor bijna een half miljoen aan boetes uitgedeeld. “Maar de platforms zijn net zo verantwoor­delijk als de verhuurder­s,” aldus Brossat, die de hete adem in de nek voelt van de hoteleigen­aars in Parijs. De gemeubilee­rde verhuur via sites als Airbnb en Wimdu is bijna net zo belangrijk als de hotelbranc­he. Parijs telt 80.000 hotelkamer­s en Airbnb alleen al verhuurt 65.000 appartemen­ten.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname