Times of Suriname

Assad waarschuwt dat ingrijpen in Syrië situatie in regio ‘verslechte­rt’

-

SYRIË - De Syrische president Bashar al-Assad waarschuwd­e gisteren dat mogelijk ingrijpen door het Westen in Syrië de regio nog meer zal ‘destabilis­eren’. “Met elke overwinnin­g die we hebben behaald, wordt de roep van de Westerse landen harder en worden hun acties intensieve­r”, zegt Assad op de Syrische staatstele­visie. “Deze acties en stemmen doen niets anders dan de instablite­it van de regio verhogen en ze zijn een bedreiging voor de internatio­nale vrede en veiligheid.” Woensdagav­ond (plaatselij­ke tijd) riep de secretaris­generaal van de Verenigde Naties António Guterres de leden van de VNVeilighe­idsraad nog op de situatie in Syrië niet verder uit de hand te laten lopen. Guterres herinnerde de ambassadeu­rs van Rusland, China, Frankrijk, GrootBritt­annië en de Verenigde Staten eraan dat het om het beëindigen van het “verschrikk­elijke lijden van de Syrische bevolking” moet gaan. De VS met westerse bondgenote­n en Rusland stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Voorstelle­n van zowel de Amerikanen als de Russen stuitten op een veto. De Amerikaans­e president Donald Trump waarschuwd­e Rusland dat de VS van plan is raketten op Syrië af te vuren. Gisteren liet Trump op Twitter weten nog niet te weten wanneer hij dat van plan is. “Dat kan heel snel gebeuren, of juist helemaal niet snel”, aldus Trump.

De Britse premier Theresa May is bereid om het Verenigd Koninkrijk te laten deelnemen aan een Amerikaans­e militaire vergelding­sactie.

Duitse militairen zullen niet meedoen aan de aanvallen op Syrië. Dat zei de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel gisteren. Volgens haar zal Duitsland er wel alles aan doen om duidelijk te maken dat het gebruik van chemische wapens onaanvaard­baar is. De Franse president Emmanuel Macron heeft in een vraaggespr­ek gezegd dat hij bewijzen heeft dat zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad achter een aanval zat met gif, afgelopen zaterdag in Syrië, maar Macron wil niet dat Frankrijk dingen doet die de toestand in het Midden-Oosten verder doen escaleren. Hij zei wel contact te hebben met de Amerikaans­e president Trump over eventuele militaire acties.

Zaterdag vond bij aanvallen op Douma een bombardeme­nt plaats waarbij gifgas zou zijn gebruikt. Syrië en Rusland ontkennen stellig dat er chemische wapens zijn gebruikt. Partnerorg­anisaties van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) bevestigen echter dat er zeker 43 inwoners van Douma zijn overleden aan verwonding­en die stroken met de inzet van gifgas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname