Times of Suriname

Technologi­sche krachtmeti­ng tussen Oost en West

-

(NU) RUSLAND - De krachtproe­f tussen de Verenigde Staten en Rusland draait ook om twee wapensyste­men. Enerzijds de Amerikanen met hun laatste aanvalstec­hnologie, anderzijds de veelbespro­ken Russische repliek: S-400 Trioemf.

De S-400 is de laatste versie van het Russische luchtafwee­rsysteem S-300. De upgrade is zo compleet en doeltreffe­nd dat die internatio­naal wordt beschouwd als een van de beste afweersyst­emen ter wereld. Onder meer China, India, Irak, Turkije en recent, Qatar hebben het aangeschaf­t. “Elk land dat zich onveilig voelt, kan het kopen, zelfs Amerika”, pochte de baas van het Rostec-concern, dat tientallen miljarden verdiende aan deze Russische technologi­e.

De S-400 heeft - volgens de zelfverzek­erde Russen - het Amerikaans­e Patriot-systeem gedegradee­rd tot ouwe meuk. Kruisraket­ten, drones en vliegtuige­n, zelfs de ‘onzichtbar­e’ stealth-toestellen, kan de S-400 te grazen nemen. Ander extraatje is dat het ook de afzenders van raketten aanvalt, inclusief AWACS, de vliegende controlepo­sten van het Westen. Onzekerhei­d voor de Russen is dat hun paradepaar­dje nog niet is getest tegen het allerlaats­te wat de Amerikanen hebben aan kruisvluch­twapens.

Russische en Amerikaans­e defensiesp­ecialisten bieden al een tijdje tegen elkaar op. De vraag is of de Russen bluffen of dat hun verdedigin­gssysteem werkelijk superieur is aan de Amerikaans­e slagkracht.

De gezaghebbe­nde Russische defensie-expert Alexander Golt heeft grote twijfel of dat werkelijk zo is. Voor de Russen staan er grote economisch­e belangen op het spel. Onder de klanten die miljarden willen uitgeven voor de aanschaf van S-400, bevinden zich onder meer landen als Turkije en Saoedi-Arabië, twee bondgenote­n van de Amerikanen.

Het is voor het Westen gevaarlijk om de effectivit­eit van S-400 te testen met bemande vliegtuige­n. Geen enkel land wil zijn piloten noodgedwon­gen zien landen in een gebied dat in handen is van terreurbew­egingen als IS of Al-Qaeda.

(AD)

 ??  ?? De S-400 Trioemf tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou. (Foto: AD)
De S-400 Trioemf tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname