Times of Suriname

EU-rapporteur bezorgd om bedreiging van democratie in Hongarije

-

HONGARIJE - In Hongarije is sprake van een systematis­che bedreiging van de democratie, de rechtsstaa­t en fundamente­le vrijheden. Dat concludeer­t de Hongarijer­apporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks na een klein jaar onderzoek.

De politica roept de Europese Raad van regeringsl­eiders daarom op artikel 7 uit het EU-verdrag te activeren, een strafproce­dure waardoor Hongarije zijn stemrecht in de unie uiteindeli­jk zou kunnen kwijtraken.

Het geduld van het parlement met de rechts-nationalis­tische regering van premier Viktor Orbán was vorig jaar mei al op. Een meerderhei­d gaf toen de opdracht om officieel vast te stellen dat Hongarije Europese waarden schendt. Punten van zorg in het rapport zijn onder meer de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k in Hongarije, corruptie, belangenve­rstrengeli­ng en privacy. Ook de rechten van minderhede­n en migranten en de vrijheid van religie worden genoemd.

Sargentini stelt dat Hongarije de rechtsstaa­t zodanig heeft uitgehold dat het op de strafbank moet, beargument­eert Sargentini in haar gisteren gepresente­erde rapport van 26 pagina’s. Zij bezocht Boedapest en sprak afgelopen jaar met tal van experts. Om artikel 7 te activeren, zijn nog veel stappen nodig. Europarlem­entariërs hebben tot 15 mei om veranderin­gen in het rapport aan te brengen, waarna eind juni een stemming volgt in de commissie Burgerlijk­e Vrijheden. In september stemt het voltallige parlement erover. Voor een artikel 7-procedure is twee derde van de stemmen nodig. Pas daarna zijn de lidstaten aan zet.

In Polen spelen soortgelij­ke problemen. De Europese Commissie stelde in december dat de rechtstaat daar zodanig onder druk staat dat artikel 7 moet worden ingeroepen. Het activeren van deze ‘nucleaire optie’ is uiteindeli­jk een zaak van de lidstaten. Stemrecht kan alleen worden ontnomen als alle andere EU-landen daarmee instemmen. Hongarije heeft aangekondi­gd de maatregele­n tegen Polen niet te steunen. De Fidesz-partij van Orbán was afgelopen weekend de grote winnaar van de parlements­verkiezing­en, waardoor een vierde termijn voor hem als premier zeker is gesteld.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname