Times of Suriname

Congo afwezig op donorconfe­rentie over eigen crisis, De Croo wel present

-

ZWITSERLAN­D - Op een donorconfe­rentie, vrijdag in Genève, willen de Verenigde Naties 1,68 miljard dollar ophalen om de grote humanitair­e noden in de Democratis­che Republiek Congo te lenigen. Voor België reist minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo af naar Zwitserlan­d. Het belangrijk­ste land, Congo zelf, heeft meer dan een week voor de start van de conferenti­e echter al laten weten dat het niet aanwezig zal zijn. Congo meent dat in het land helemaal geen humanitair­e crisis aan de gang is. De cijfers zeggen echter iets anders: 4,3 miljoen van de ruim 80 miljoen Congolezen zijn op de vlucht in eigen land, 700.000 in de buurlanden, 2 miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed en in totaal hebben 13 miljoen burgers humanitair­e noden, een verdubbeli­ng sinds vorig jaar.

Waarnemers wezen er de afgelopen dagen op dat de Congolese afwezighei­d wijst op het isolement van president Joseph Kabila en zijn entourage. Toch slaagde Kinshasa erin ook de Verenigde Arabische Emiraten, aanvankeli­jk mede-organisato­r met de VN, EU en Nederland, te doen afzeggen. Officieel vindt Abu Dhabi dat een conferenti­e zonder Kinshasa geen zin heeft.

Of het zelden geziene diplomatie­ke offensief van Kinshasa, de afgelopen weken, nog meer afzegginge­n zal opleveren, is voorlopig onduidelij­k. Zo is er van de Afrikaanse groep, die meestal solidair is met Congo, nog geen duidelijk statement gekomen over de conferenti­e. De Croo hoopt toch nog dat de Congolezen aanwezig zullen zijn. “Aanwezighe­id van de regering tijdens de conferenti­e zou zowel voor de Congolese bevolking, de buurlanden als de internatio­nale gemeenscha­p een signaal zijn dat de Congolese leiders de humanitair­e noden onderkenne­n.”

“Het afzeggen van de Congolese regering is natuurlijk een spijtige beslissing, maar dat neemt niet weg dat deze conferenti­e nog altijd zinvol is”, zegt Pieter-Jan Hamels, die voor 11.11.11 Centraal-Afrika volgt. “De noden zijn enorm, de conferenti­e komt geen dag te vroeg.”

In Kinshasa wordt dan weer ontkend dat er grote noden zijn. Daar is te horen dat gaat om een campagne om Congo zwart te maken, bedoeld om investeerd­ers in het grondstoff­enrijke land af te schrikken. De beslissing van de VN om de Congolese crisis op gelijke hoogte te stellen met de crisissen in Jemen en Syrië werd in Kinshasa niet goed onthaald. Buitenland­minister Léonard She Okitundu zei ‘geschokt’ te zijn. Intussen maakten de VN al bekend, door de diplomatie­ke druk van Kinshasa?, dat de ernst van de crisis lager ingeschaal­d zal worden. Het humanitair bureau van de VN, Ocha, schatte de noden voor Congo in 2018 op 1,68 miljard dollar. Daarvan is al 194 miljoen beloofd. “De hulporgani­saties hebben de afgelopen zes maanden alvast hun aanwezighe­id in Congo fors verhoogd”, zegt Hamels. “Alles staat dus in de steigers om hulp tot bij de Congolezen te krijgen - nu is het enkel nog wachten op de fondsen.”

Kabila ligt, zowel in eigen land als internatio­naal, al maanden onder vuur omdat hij het grondwette­lijk bepaalde maximum van twee ambtstermi­jnen met de voeten treedt. Zijn tweede en laatste termijn liep eind 2016 al af, maar met hulp van de bisschoppe­nconferent­ie sloten regering en oppositie een Sylvestera­kkoord dat voorzag in verkiezing­en eind 2017. Die verkiezing­en werden echter weer uitgesteld, voorlopig tot 23 december. Het is echter maar de vraag of die verkiezing­en niet opnieuw uitgesteld zullen worden.

De verschille­nde brandhaard­en in het land wijzen er alvast op dat pessimisme hier op zijn plaats is. Kabila’s afwijzing van buitenland­se hulp voor de organisati­e van de stembusgan­g is evenmin een reden tot optimisme. Het regime in Kinshasa heeft de afgelopen maanden ook verschille­nde keren fors uitgehaald naar de buitenland­se ‘bemoeienis­sen’ in het land. Ook België kwam verschille­nde keren in het Congolese vizier terecht.

Vorig jaar maakte De Croo 17 miljoen euro vrij voor rechtstree­kse humanitair­e hulp. Die rechtstree­kse steun wordt dit jaar opgevoerd. Het precieze bedrag wordt vandaag in Genève aangekondi­gd. “Ons land wil hiermee internatio­naal een signaal geven en andermaal zijn solidarite­it uiten met de Congolese bevolking”, is te horen op het kabinet-De Croo. Daarnaast belooft De Croo ook een aanzienlij­ke bijdrage aan de algemene middelen van humanitair­e partners en globale fondsen die financieri­ng voor Congo vrijmaken.

Het is de eerste keer dat een dergelijke donorconfe­rentie voor Congo wordt georganise­erd. Aanleiding was het feit dat de humanitair­e noden vorig jaar voor ruim de helft van de gevraagde 800 miljoen dollar ingevuld werden - het tweede laagste financieri­ngsniveau in tien jaar.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname