Times of Suriname

.DELQHW EURHGW RS QLHXZH PLVVLH LQ $IJKDQLVWDQ

-

$MST(5'$M - Het kabinet overweegt een nieuwe militaire missie naar $Ighanistan op te tuigen. Ma[imaal twintig tot dertig commando’s en mariniers moeten in Ma]ari-ShariI $Ighaanse special Iorces opleiden die de Taliban gaan uitschakel­en. Het voornemen wordt naar verwachtin­g halI mei aan de Tweede Kamer voorgelegd.

'it bevestigen bronnen rond het kabinet. Het definitiev­e politieke besluit is nog niet genomen, maar in de ambtelijke top van de ministerie­s van 'eIensie en Buitenland­se =aken is breed draagvlak voor het plan. (en verkenning­smissie die eind maart is uitgevoerd in 1oord-$Ighanistan heeIt bij betrokkene­n tot de conclusie geleid dat het sturen van gevechtstr­ainers haalbaar en wenselijk is. Op dit moment heeIt 1ederland al circa honderd militairen, onder wie tien politietra­iners, gestatione­erd in Ma]ar-i-ShariI, in 1oord-$Ighanistan. 'at is een vrijwel risicolo]e missie die vooral achter beveiligde muren plaatsvind­t. 'e taak van de nieuwe gevechtstr­ainers ]al vermoedeli­jk gevaarlijk­er ]ijn, omdat het opleiden van special Iorces doorgaans deels buiten het trainingsk­amp plaatsvind­t. Beide missies ]ullen tegelijker­tijd draaien. Het plan ligt politiek gevoelig omdat de verantwoor­delijke politici tot voor kort benadrukte­n dat het doel om ‘de Taliban eronder’ te krijgen grotendeel­s is bereikt. 'e praktijk is weerbarsti­ger: na ]eventien jaar oorlog ]ijn de Taliban allesbehal­ve verslagen. 9olgens recent onder]oek van de BBC bedreigen ]ij alweer 277 van de 3 districten in $Ighanistan. (ind januari vielen bij een aanslag vlak bij de 1ederlands­e ambassade in Kabul nog honderd doden. 'e ministers Blok (Buitenland­se =aken) en Bijleveld ('eIensie) ]ullen de komende weken tijdens het ontvouwen van hun plannen willen voorkomen dat het beeld ontstaat dat $Ighanistan een gebed ]onder eind is. Het kabinet-Balkenende ,9 viel in 2010 nog, omdat de 3vd$ weigerde het verblijI van gevechtstr­oepen in 8ru]gan te verlengen.

1ederland sluit met het voornemen aan bij een $merikaanse strategiev­erandering die alsnog moet resulteren in stabilisat­ie van het land. *eneraal -ohn 1icholson - de hoogste in rang in $Ighanistan - benadrukte onlangs dat de Iocus verschuiIt van ,rak en S\ris naar $Ighanistan. 'e vrijgekome­n capaciteit wordt inge]et om $Ighanen te helpen bij ‘offensieve acties’, aldus de generaal. 'e $merikanen willen dat (uropese 1avobondge­noten 1.500 van de benodigde 3.000 e[tra militairen leveren. 'e 'uitsers stemden eind maart al in met 320 e[tra militairen. ³1ederland kan niet achterblij­ven. Het wordt ge]ien als een bondgenoot­schappelij­ke plicht om elkaar te helpen´, ]egt deIensie-e[pert 5ob de :ijk van het Haags &entrum voor Strategisc­he Studies.

(Volkskrant)

 ??  ?? Nederlands­e militairen begeleiden Afghaanse politie-agenten tijdens een patrouille in Khanabad.
(Foto: ANP)
Nederlands­e militairen begeleiden Afghaanse politie-agenten tijdens een patrouille in Khanabad. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname