Times of Suriname

'H :DUPH *ROIVWURRP ZRUGW ]ZDNNHU

-

'aarvoor waarscKuwe­n onderzoeke­rs van Ket :oods +ole 2ceanograp­Kic ,nstitution. +un nieuwe onderzoek draait om Ket zogenoemde $02& dat staat voor $tlantic 0eridional 2verturnin­g &irculation . 'it is een s\steem van oceaanstro­mingen waartoe ook de beroemde :arme *olIstroom kan worden gerekend. +et nieuwe onderzoek suggereert nu dat de $02& op dit moment zwakker is dan deze op elk willekeuri­g moment in de aIgelopen jaar is geweest. (n met name de aIgelopen jaar zouden de oceaanstro­mingen beKoorlijk aan kracKt Kebben ingeboet.

Lopende band

'e $02& kun je misscKien nog wel Ket beste vergelijke­n met een lopende band in de supermarkt. 'e oceaanstro­mingen vervoeren warm water vanuit de tropen naar Ket noordelijk­e deel van de $tlantiscKe 2ceaan. 'aar geeIt Ket water die warmte aI aan de atmosIeer en zorgt er zo voor dat :est-(uropa verwarmd wordt. 'oor de aIgiIte van die warmte Koud je koud water over. 'at zakt naar grote diepte en reist vervolgens Kelemaal naar $ntarctica om via de *olI van 0e[ico weer in de tropen te belanden waar Ket verKaal weer van vooraI aan begint.

Klimaatver­andering

2ver de $02& is in Ket verleden al Keel veel te doen geweest. 6ommige onderzoeke­rs vrezen namelijk dat deze oceaanstro­mingen zwakker worden door de opwarming van de aarde en zelIs compleet stil kunnen vallen. 'at zou grote gevolgen Kebben voor Ket klimaat in onder meer de 96 en :est-(uropa iets wat op groteske wijze duidelijk werd in de beroemde film The day after tomorrow waarin de $02& abrupt stilvalt .

Sedimenten

2m meer inzicKt te krijgen in de veranderli­jkKeid van deze oceaanstro­mingen Kebben wetenscKap­pers nu uitgezocKt Koe deze zicK in de recente gescKieden­is Kebben ontwikkeld. =e ricKtten zicK daartoe op door deze stromingen aIgezette sedimenten. 'eze kunnen ons meer vertellen over de kracKt van de stromingen Koe groter de aIgezette zandkorrel­s Koe sterker de stromingen zijn. (n door meerdere van die sedimentla­gen te bestuderen kunnen dus conclusies worden getrokken over Koe kracKtig de stromingen door de tijd Keen zijn geweest. 'aarnaast reconstrue­erden de onderzoeke­rs ook nog de temperatur­en aan Ket zeeoppervl­ak in gebieden waar de temperatuu­r sterk beinvloed wordt door de kracKt van de $02&. “6amen wijzen deze benadering­en erop dat de $02& in de aIgelopen

jaar zo’n tot procent zwakker is geworden ´ vertelt onderzoeke­r 'avid 7Kornalle\.

Tweede paper

'e resultaten lijken te worden onderscKre­ven door een tweede paper dat eveneens in Nature is verscKenen. ,n dat paper scKrijven onderzoeke­rs op basis van klimaatmod­ellen en temperatuu­rmetingen aan Ket zeeoppervl­ak dat de $02& sinds in reactie op recente opwarming van de aarde zwakker is geworden. “'e Noord-$tlantiscKe circulatie is veel veranderli­jker dan we eerder dacKten ´ concludeer­t onderzoeke­r -on 5obson. +ij legt uit dat de $02& in werkelijkK­eid veel sterker lijkt te zijn verzwakt dan klimaatmod­ellen op basis van de Kuidige opwarming voorspelde­n. 2nduidelij­k is nog Koe dat komt. (en mogelijkKe­id is dat er meer $rctiscK smeltwater in de oceaan is gelopen dan gedacKt.

Toekomst

%eide studies geven niet alleen meer inzicKt in de gescKieden­is van de $02& maar Kebben ook implicatie­s voor de toekomst. “:at de twee perioden waarin de $02& zwakker werd Ket eind van de kleine ijstijd en recente decennia gemeen Kebben is dat beide perioden gekenmerkt werden door opwarming en smelt. (n opwarming en smelt zullen naar verwacKtin­g in de toekomst door onze voortduren­de uitstoot van &2 doorzetten.´ $ls daarmee ook de $02& zwakker wordt kan dat grote gevolgen Kebben voor Ket klimaat in onder meer :est-(uropa. (r is ecKter een goede reden om een flinke slag om de arm te Kouden. =o geven de onderzoeke­rs in Kun paper aan dat er nog meer onderzoek nodig is om met zekerKeid vast te stellen dat de antropogen­e opwarming aan de verzwakkin­g van de $02& ten grondslag ligt. (r is namelijk nog veel onduidelij­kKeid over Koe de $02& op veranderin­gen in Ket klimaat gaat reageren.

(Bron: Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname