Times of Suriname

2QV EUHLQ LV QLHW JHPDDNW RP DOLHQV WH RQWGHNNHQ

-

'at stellen onderzoeke­rs in een paper dat verscKenen is in Ket blad Acta Astronauti­ca. 9olgens de onderzoeke­rs kan Ket best zijn dat een µkosmiscK gorilla-effect’ detectie van buitenaard­se levensvorm­en in de weg zit.

Kosmische gorilla

'e onderzoeke­rs verwijzen daarmee naar een bekend e[periment waarbij mensen een bal overgooien en de waarnemer als opdracKt krijgt om Ket aantal worpen tussen de personen met witte sKirts te tellen. 'ie waarnemer is daar vervolgens zo op geIocust dat Kij Kelemaal niet ziet dat er Kalverwege opeens een man in een gorillapak voorbij komt. 9olgens de onderzoeke­rs kunnen wij tijdens onze wanKopige zoektocKt naar buitenaard­s leven op groIweg dezelIde wijze ook aliens over Ket KooId zien. (n wel doordat we te sterk op andere dingen gericKt zijn.

Ons eigen perspectie­f

=o kan Ket zijn dat we teveel geIocust zijn op Ket leven zoals wij dat kennen en onze zoektocKt ook te sterk op vergelijkb­aar buitenaard­s leven ricKten. “:anneer we denken aan andere intelligen­te wezens zijn we geneigd om ze vanuit ons perspectie­I te zien ´ stelt onderzoeke­r *abriel de la 7orre. “0aar we worden beperkt door onze visie op de wereld die ervan uitgaat dat we de enige in onze soort zijn en we vinden dat lastig om toe te geven.´ 0aar Ket wordt wel tijd dat we dat doen. :ant wie zegt dat aliens zijn zoals wij" 0isscKien Kangen ze wel uit in voor ons niet waarneemba­re dimensies oI zijn ze niet zoals wij gebaseerd op zicKtbare materie maar op donkere materie oI donkere energie. “(r is zelIs een mogelijkKe­id dat er andere universa bestaan zoals de teksten van 6tepKen +awking en andere wetenscKap­pers suggereren´ aldus 'e /a 7orre.

Belangrijk aspect

:aar de onderzoeke­rs in Kun paper eigenlijk op wijzen is dat onze neuroI\siologie maar ook onze ps\cKe en ons bewustzijn een belangrijk­e rol in onze zoektocKt naar leven spelen. (n tocK wordt aan dat aspect van de zoektocKt nauwelijks aandacKt besteed. (en e[periment uitgevoerd door 'e /a 7orre en collega’s en gebaseerd op Ket eerder genoemde e[periment met de voorbij wandelende gorilla suggereert dat Ket Koog tijd is dat daar veranderin­g in komt. 'e onderzoeke­rs lieten proeIperso­nen Ioto’s zien met daarop natuurlijk­e Ienomenen bergen en rivieren bijvoorbee­ld en door mensen aangelegde structuren zoals wegen en wolkenkrab­bers. 'e proeIperso­nen kregen de opdracKt om de door mensen gemaakte structuren van de natuurlijk­e Ienomenen te scKeiden. :at ze niet wisten was dat op ppn van de Ioto’s een piepkleine gorilla verstopt zat. 9ooraIgaan­d aan Ket e[periment vulden de proeIperso­nen allemaal een vragenlijs­t in die gemaakt was om Kun cognitieve stijl vast stellen. 'at wil zeggen vaststelle­n oI Ket intuwtieve oI rationele mensen waren. +et e[periment wees vervolgens uit dat intuwtieve mensen de piepkleine gorilla veel vaker opmerkten dan de mensen die rationeel en metKodiscK te werk gingen. “$ls we die lijn doortrekke­n naar Ket probleem van de zoektocKt naar buitenaard­se intelligen­tie roept Ket de vraag op oI onze Kuidige strategie wel resulteert in Ket waarnemen van de gorilla. 2nze traditione­le kijk op de ruimte wordt beperkt door ons brein en Ket kan zijn dat er signalen zijn die we niet kunnen zien. 0isscKien kijken we wel de verkeerde kant op.´

(Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname