Times of Suriname

0HW GREEHOVWHH­Q ZHUG LQ GH 0LGGHOHHXZ­HQ YDOV JHVSHHOG

-

$rcKeologen Kebben de bijzondere dobbelstee­n ontdekt tijdens opgravinge­n in Ket Noorse %ergen. 'oor de jaren Keen zijn in deze plaats al zo’n dobbelsten­en ontdekt maar deze is tocK Keel bijzonder. (n wel doordat er Koogstwaar­scKijnlijk met werd vals gespeeld.

Spelletjes

“'it deel van %ergen was een dicKtbevol­kt district met verscKille­nde Kerbergen en pubs en Ket is niet onwaarscKi­jnlijk dat Kier veel spelletjes gespeeld werden ´ vertelt onderzoeke­r 3er &Kristian 8nderKaug.

Gokken

“:at de dobbelstee­n onderscKei­dt van andere middeleeuw­se spelletjes is dat de uitkomst alleen bepaald wordt door geluk ´ stelt arcKeoloog ,ngrid 5ekkavik. “'at maakt dobbelsten­en uitermate gescKikt om te gokken.´ (n daar waren de middeleeuw­se inwoners van %ergen gek op zo weten we. *okken was in de plaats zo’n probleem dat Ket in Ket jaar zelIs verboden werd. :ie tocK een gokje waagde en betrapt werd kon zijn inzet kwijtraken en een flinke boete krijgen.

+et weerKield veel inwoners van %ergen er ecKter niet van om stug door te gokken. (n tijdens ppn van die spelletjes werd misscKien wel deze dobbelstee­n gebruikt. “+et is opwindend om je Ket laatste spel van deze dobbelstee­n voor te stellen ´ aldus 5ekkavik. “:erd de valsspeler betrapt" (n Koe reageerden zijn medespeler­s daarop" :at gebeurde er met de dobbelstee­n" :erd deze misscKien weggegooid door een nerveuze valsspeler die zicK van Ket bewijsstuk wilde ontdoen" 2I werd deze boos weggeworpe­n door de tegenstand­er naar de plek waar we deze meer dan jaar later terug Kebben gevonden"´

(Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname