Times of Suriname

Laat kleur van haar ogen veranderen

-

Hazelnootk­leurige ogen? Nadinne Bruna was er niet zo een fan van. En dus onderging het 32-jarige Instagramm­odel anderhalf jaar geleden een bijzonder gevaarlijk­e ingreep met siliconeni­mplantaten om de kleur van haar ogen te veranderen. De operatie liep fout, met als gevolg dat de vrouw voor de rest van haar leven een troebel zicht zal hebben. “Ik heb nu de ogen van een negentigja­rige. Die beslissing heeft mijn leven verpest”, klinkt het nu. De Argentijns­e woont in Miami, maar vond in Amerika geen enkele dokter die bereid was om dat risico te nemen. De praktijk is er ook gewoon verboden. Bruna vloog dan maar naar het Colombiaan­se Bogota om haar grote droom waar te maken. Resultaat: in plaats van die verhoopte lichtgrijz­e kijkers zou ze een jaar lang met pijnlijke en rood doorlopen ogen rondlopen. Als model kwam ze al die tijd ook niet meer aan de bak.

“Ik was compleet in orde toen ik onder het mes ging”, jammert de dame nu. “Ik ben echt naïef geweest. Nu zie ik altijd troebel. Mijn pupillen kunnen bovendien moeilijk licht verdragen, dus fotoshoots zijn ook een marteling geworden. Die operatie heeft mijn leven om zeep geholpen. De schade is permanent, ik heb last van zowel cataract als glaucoom en moet nog een hoornvlies­transplant­atie ondergaan. Geen wonder dus dat ik zwaar depressief geworden ben. Ik ben normaal een heel sterk persoon, met het nodige verstand. Maar dit was stom, ik heb de verkeerde persoon vertrouwd. Hopelijk kan ik die glaucoom nog onder controle houden.”

Bruna keerde nog twee keer terug naar Colombia, in een poging om de schade te laten herstellen. Tevergeefs echter. Ze vestigt nu haar hoop op Amerikaans­e specialist­en. Acht maanden geleden liet ze de implantate­n alvast weer verwijdere­n in het Bascom Palmer Eye Institute van Miami. Er volgde ook een spoedingre­ep tegen glaucoom.

“Door een silicoonpl­aat te injecteren, raakt de voorste oogkamer vastgeklon­terd”, aldus dokter Ranya Habash. “Je kan het vergelijke­n met een verstopte gootsteen. De druk in het oog wordt almaar groter, met ontsteking­en en structurel­e schade tot gevolg. Er is een reden waarom die ingreep in ons land verboden is. Nadinne zal voor de rest van haar leven met haar ogen blijven sukkelen, dat staat vast.” Concreet heeft de vrouw 80 procent van haar zicht in het rechteroog verloren, haar linkeroog doet het iets beter met 50 procent. Bruna en haar tweelingzu­s Danna hebben van plastische chirurgie een heuse inkomstenb­ron gemaakt. In ruil voor foto’s en filmpjes van de cosmetisch­e ingrepen op hun sociale media krijgen ze vaak geld toegestopt. Voor de operatie in Bogota betaalde de vrouw zelf 3.000 dollar (2.400 euro), toch ook al een serieuze korting. Maar veel positieve reclame zal de man er dus niet aan overhouden. “Ik contacteer normaal zelf chirurgen met de vraag of ze een samenwerki­ng zien zitten. Maar met Eugenio Carbera liep het mis. Ik koos voor hem omdat Colombia uiteindeli­jk maar drie uur vliegen was.”

“Het was een rotperiode, maar gelukkig kon ik altijd op de steun van mijn zus rekenen. Omdat ik heel wat opdrachten misliep, moest ik overleven met mijn spaargeld. De enige reden waarom ik nog geen proces begonnen ben tegen Carbera is omdat ik er niet de financiële middelen voor heb.” Bruna zal ondanks alle miserie wel onder het mes blijven gaan. “De operaties op zich zijn niet slecht, ik kende gewoon de risico’s niet. Volgende maand zal ik alvast mijn borsten laten verkleinen, want ik ben het afgelopen jaar veel vermagerd.”

(HLN)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname