Times of Suriname

Houding minister bepaalt actie BvL/ALS

-

PARAMARIBO - “Maandag gaan de deuren van de scholen normaal open. We zijn teleurgest­eld in de houding van de minister, omdat we dachten dat ze het anders zou doen.” Dit zegt de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS), Wilgo Valies.

De bondsvoorz­itter zegt dat de houding van de minister zal bepalen of er acties gevoerd zullen worden. Hij geeft aan dat er net een basya op het ministerie naar huis is gestuurd en nu heeft zich een andere basya aangediend. “Wij zullen dat niet accepteren. De minister kan niet voor de bond bepalen of er een actie gaat zijn of niet, want dat bepalen de leerkracht­en zelf. Leerkracht­en zijn geen ambtenaren, maar landsdiena­ren. Voor leerkracht­en gelden er andere werkuren”, zegt de BvL/ALS-voorzitter. Valies vindt dat de minister zich vanaf het begin had moeten oriënteren in plaats van allerlei uitspraken naar de leerkracht­en toe te doen. “Sinds we de minster kennen, bestaat er bij haar geen hoor en wederhoor. Als het kind met een verhaal komt, wordt de leerkracht gelijk beschouwd als iemand die zijn werk niet goed doet. We hebben bewust niet gereageerd, toen we hoorden dat Ferrier de nieuwe minster van onderwijs zou worden. We wilden kijken wat ze ervan zou maken, maar ze is gekomen en begon vooroordel­en te vellen over de leerkracht­en”, zegt Valies. Hij geeft aan dat de uitspraken van Ferrier zeker een tegenvalle­r voor de leerkracht­en zijn, aangezien zij veel problemen hadden met ex- minister Robert Peneux de afgelopen twee jaar.

“We weten niet hoe ze aan de naam Iron lady is gekomen. Ze kan niet zomaar komen aan de rechten en verworvenh­eden van de leerkracht­en. Ferrier is een amateur, ze moet nog veel leren en we hebben niet iemand nodig die moet komen leren, maar een profession­al. Deze vrouw wil zich concentrer­en op het kind, maar niet op andere factoren als leerkracht­en”, spreekt de bondsvoorz­itter zich uit over de nieuwe minister. De onderwijsb­onden hopen spoedig een uitnodigin­g te krijgen van de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor een kennismaki­ngsbezoek.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname