Times of Suriname

Districtsc­ommissaria­ten Wanica willen wateroverl­ast beheersbaa­r maken

-

WANICA - De commissari­aten van Wanica-Zuidoost en -Noordwest treffen extra maatregele­n om de wateroverl­ast beheersbaa­r te maken. Als gevolg van de zware regen de afgelopen weekenden hebben veel woon- en agrarische gebieden te kampen gehad met wateroverl­ast. Volgens deskundige­n is de aanhoudend­e regen het gevolg van een storing in de atmosfeer.

“Diverse trenzen en sloten binnen het district worden opgeschoon­d, om ervoor te zorgen dat omliggende gebieden niet of zo min mogelijk onder water komen te liggen tijdens de komende grote regentijd”, zegt Astrid Wengo, hoofd van de afdeling Burger Informatie Centrum Wanica-Zuidoost. Volgens haar is het de bedoeling dat alle trenzen schoongema­akt worden voordat de grote regentijd aanbreekt.

Het werk wordt uitgevoerd door de afdeling Milieu en Gezondheid­sdienst en Civiel Technische Dienst van het commissari­aat, in samenwerki­ng met het directoraa­t Openbaar Groen van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie.

Wengo: “Wat betreft de ontwaterin­g is het een uitdaging van het ministerie om de enorme achterstan­d van een decennia in te halen. Verder zijn er onderhouds­programma’s samengeste­ld om de trenzen en sloten om een bepaalde tijd op te halen. De minister heeft zich op verschille­nde plaatsten georiëntee­rd en de probleemge­bieden zijn in kaart gebracht.” Wengo roept de gemeenscha­p op om, zeker in deze periode, verantwoor­d om te gaan met huisvuil. Volgens haar wordt huisvuil vaak verkeerd geplaatst om te worden afgevoerd. Zij denkt daarbij aan mensen, die vuilniszak­ken dicht bij een trens zetten. “Als het regent wordt dat vuil zo meegenomen door het water en dat verhindert de doorstromi­ng. Ook het plaatsen van buizen met een te kleine diameter vormen een belemmerin­g voor de doorstromi­ng van water. Mensen bouwen putten, maar die voldoen vaak niet aan de eisen of er worden trenzen gedempt zonder het plaatsen van duikers. Als de gemeenscha­p op deze zaken inspeelt, helpt zij de overheid om het probleem beter en sneller op te lossen.”

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname