Times of Suriname

.UDNHUV :H $UH +HUH $PVWHUGDP VWDSSHQ QDDU UHFKWHU ZHJHQV RQWUXLPLQJ

-

AMSTERDAM - De groep krakers van We Are Here in Amsterdam-Oost stappen naar de rechter. Volgens waarnemend burgemeest­er van Amsterdam, Jozias van Aartsen, dient er op 26 april een kort geding over de vraag of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstra­at moeten worden ontruimd of niet. Dat zei de waarnemend burgemeest­er in een debat met de gemeentera­ad.

De groep uitgeproce­deerde asielzoeke­rs kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. Inmiddels hebben zo’n zestig mensen ongeveer 22 leegstaand­e huizen betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste zondag dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten. Woningcorp­oratie Ymere deed volgens Van Aartsen pas vijf dagen na de kraak aangifte en was bereid een overeenkom­st te sluiten met de personen in de eerste twaalf gekraakte woningen. Volgens Ymere was een eerdere aangifte niet mogelijk. “Dat kon na het maken van een afspraak op het politiebur­eau in Diemen pas op 29 maart.” De huizen stonden volgens Van Aartsen al lange tijd leeg op het moment dat ze werden gekraakt. Hij benadrukte dat er bij de actie wel een paar “nare incidenten” zijn geweest. “Er zijn twee vergiskrak­en geweest, waarvan in een geval de fameuze zaak waarbij een vrouw onder de douche stond.”

De politie en het OM hebben geen ernstige verstoring van de openbare orde geconstate­erd, waardoor niet is overgegaan tot een spoedontru­iming. Hoewel een aantal partijen, op initiatief van de VVD, hier via een motie op aandrong, is dit volgens Van Aartsen geen taak van de burgemeest­er maar van het OM. De waarnemend burgemeest­er zei verder dat het nu tijd wordt dat het kabinet met een oplossing komt voor deze groep uitgeproce­deerde asielzoeke­rs.

De uitgeproce­deerde asielzoeke­rs van de actiegroep We Are Here zeiden eerder op donderdag tijdens een personfere­ntie dat ze willen dat de overheid het immigratie­beleid aanpast. Ook riepen ze de gemeente Amsterdam op verantwoor­delijkheid te nemen voor de situatie waarin ze verkeren.

(NU)

 ??  ?? De groep uitgeproce­deerde asielzoeke­rs kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen.
(Foto: NU)
De groep uitgeproce­deerde asielzoeke­rs kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname