Times of Suriname

Suriname kan mensenhand­el en -smokkel niet alleen indammen

-

PARAMARIBO - Suriname is niet in staat om in zijn eentje mensenhand­el en mensensmok­kel aan te pakken. Dit was de duidelijke eindconclu­sie op de mensenhand­eltraining die het afgelopen weekeinde is gehouden voor leden van het Korps Politie Suriname (KPS) en het Openbaar Ministerie (OM). “Geen enkel land is in staat om mensenhand­el te bestrijden. We gaan het samen moeten doen”, benadrukt Lucretia Redan, directeur Operatione­le Zaken op het Ministerie van Justitie en Politie.

Met de training zijn Surinaamse autoriteit­en wel op de hoogte van de laatste internatio­nale ontwikkeli­ngen in de strijd tegen mensenhand­el en -smokkel. De training was specifiek gericht op het identifice­ren van slachtoffe­rs van ronselaars die uiteindeli­jk verhandeld worden als smokkelwaa­r en in de moderne slavernij terechtkom­en.

De cursisten kregen wat inzage in nieuwe opsporings­technieken, maar het blijft een uitdaging om de vinger steeds op de zere plek te leggen, omdat de ‘sector’ zeer innovatief is in het ontwikkele­n van nieuwe technieken.

Internatio­naal zijn mensensmok­kelaars en -handelaars goed op elkaar afgestemd. Dit is volgens Redan ook de reden waarom Suriname goed zal moeten samenwerke­n met internatio­nale partners, om de georganise­erde grensovers­chrijdende netwerken bij te benen. “De Staat Suriname is zijn internatio­nale partners zeer erkentelij­k om hand in hand en zij aan zij de strijd tegen mensenhand­el aan te gaan”, zegt Redan over de steun die er vanuit de Verenigde Staten van Amerika en de Verenigde Naties is gekomen om de Surinaamse autoriteit­en up to date te houden. De Amerikaans­e ambassade in Paramaribo heeft toegezegd nog meer vervolgtra­iningen te geven, indien die behoefte er is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname