Times of Suriname

Medische Zending elf nieuwe gezondheid­szorgassis­tenten rijker

-

PARAMARIBO - Minister van Volksgezon­dheid Antoine Elias zal zich inzetten om van zowel de overheid als van donoren gedaan te krijgen dat gezondheid­szorgassis­tenten (GZA’s) een betere waardering krijgen. Dat zei de bewindsman vrijdag bij zijn felicitati­eboodschap aan negen vrouwelijk­e en twee mannelijke geslaagden, die tot GZA zijn beëdigd in het Johan van Mazijk Coördinati­e Centrum van de stichting Medische Zending (MZ) in Paramaribo.

Volgens de minister staat ook de financieri­ng van een planmatige vaccinatie van het kind in het binnenland bij hem hoog in het vaandel. Hij heeft graag dat ook de functie van de GZA meer bekendheid heeft in de samenlevin­g, gelet op het unieke werk dat de groep doet binnen de gezondheid­szorg. De GZA is volgens Elias indirect een werkarm van zijn ministerie onder de bewoners in het binnenland, waar ze te werk gesteld zullen worden. De nieuwbakke­n gediplomee­rde GZA’s zullen vanaf 2 mei 2018 officieel werken als bevoegde krachten verspreid over tien verschille­nde poliklinie­ken van de MZ.

Aan de beëdigden is aandacht gevraagd voor de nodige code van ethiek in dit werk. In aanwezighe­id van hun familie werd hen vervolgens het insigne opgespeld. Voor MZ-directeur Edward van Eer komt de diplomerin­g van de GZA’s in een tijd waarin de discussie gaande is over hoe het nationale gezondheid­szorgsyste­em eruit moet zien. Hij presenteer­t het Primary Health Care systeem dat MZ hanteert als het voorbeeld voor de andere actoren binnen de sector, terwijl verbeterin­g van de kwaliteit nodig is naar gelang de beschikbar­e financiële middelen dat toelaten. Van Eer riep de GZA’s op om zelf initiatiev­en te zoeken om hun kennis en kunde van het beroep te onderhoude­n en niet alleen te wachten op reguliere bijscholin­g van de MZ. De voorzitter van het stichtings­bestuur van de MZ, Centhia Rozenblad, zegt dat het bestuur beter zal gaan werken aan het geven van bekendheid van het mooie werk dat de GZA’s doen in het achterland. Zij pleit voor een dienende houding naar de gemeenscha­p toe, wat er ook mag gebeuren. Met een positief karakter van de werkers zullen er hogere doelen gehaald worden. Tot op dit moment zijn er, inclusief de elf geslaagden, 187 GZA’s opgeleid. Twaalf examenkand­idaten hebben deelgenome­n aan het schrifteli­jk examen, waarvan een het niet heeft gehaald. De bestgeslaa­gde van de groep 2013-2018 is geworden Enio Banai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname