Times of Suriname

Protesten tegen beleid Oostvaarde­rsplassen rustig verlopen

-

ALMERE - Actievoerd­ers van onder meer de Stichting Welzijn Grote Grazers hebben in het weekend opnieuw gedemonstr­eerd tegen het beheer van de Oostvaarde­rsplassen. De acties zijn rustig verlopen. In een stoet van honderden meters hebben actievoerd­ers op de A6 een langzaamaa­nactie gehouden, waardoor tijdelijk een file op de snelweg ontstond. Het was het slotstuk van twee demonstrat­ies tegen het beheer van natuurrese­rvaat de Oostvaarde­rsplassen. De actievoerd­ers hadden zich eerder op de dag bij het natuurgebi­ed verzameld. Bij het provincieh­uis in Lelystad vond een tweede demonstrat­ie plaats. Daar is een kruis gelegd "ter nagedachte­nis aan de duizenden grote grazers die afgelopen winter gestorven zijn". Bij de Oostvaarde­rsplassen waren zo’n tweehonder­d actievoerd­ers.

Voorafgaan­d aan de protesten plaatsten zij enkele tientallen witte kruizen en een doodskist in het natuurgebi­ed om alle "onnodig gestorven dieren te herdenken". Een woordvoerd­er van Staatsbosb­eheer laat weten dat de kruizen en doodskist na ontdekking direct zijn verwijderd. De voorwerpen stonden bij het vogeluitki­jkpunt Grote Praambult. Om er te komen, moesten de daders volgens Staatsbosb­eheer het spoor oversteken en over een hek klimmen.

Motoragent­en hebben de stoet auto’s richting en over de A6 begeleid. Een woordvoerd­er van de politie liet eerder aan NU.nl weten dat er "voldoende capaciteit" is vrijgemaak­t om de demonstrat­ies te monitoren en dat de acties rustig verliepen.

Een woordvoerd­er van de gemeente Lelystad is tevreden over hoe de demonstrat­ies verlopen zijn. Bij het provincieh­uis is het rustig gebleven, zei hij. De gemeente Lelystad heeft vooraf toestemmin­g gegeven voor de demonstrat­ies. Wel moesten de demonstran­ten zich, met het oog op de verkeersve­iligheid, aan de door de gemeente gestelde voorwaarde­n houden.

(NU)

 ??  ?? Demonstran­ten plaatsen witte kruizen in de Oostvaarde­rsplassen.(Foto: ANP)
Demonstran­ten plaatsen witte kruizen in de Oostvaarde­rsplassen.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname