Times of Suriname

Elektricit­eitsnet kan wildgroei zonneparke­n niet aan

-

GRONINGEN - De recordgroe­i van het aantal zonneparke­n dwingt de beheerders van het elektricit­eitsnet om maatregele­n te treffen. In Drenthe en Groningen signaleren TenneT en Enexis de eerste capaciteit­sproblemen. De groei van zonne-energie in Nederland overtreft alle verwachtin­gen, verklaart woordvoerd­er Jeroen Brouwers van TenneT. "In 2017 werd een recordaant­al zonneparke­n geplaatst. Deze trend lijkt zich de komende tijd voort te zetten. Met name in de regio’s Zuid-Groningen en NoordDrent­he liggen heel veel aanvragen voor nieuwe zonneparke­n. Die zouden samen meer energie gaan opwekken dan een flinke elektricit­eitscentra­le. Daar is het bestaande stroomnet niet op toegerust. Vergelijk het met een N-weg waar ineens heel veel meer auto’s overheen zouden moeten. Dan krijg je congestie." De netbeheerd­ers kijken daarom of zonneparke­n op een andere plek kunnen worden gebouwd. Ook onderzoeke­n ze mogelijkhe­den om de capaciteit van het huidige stroomnet uit te breiden. In Drenthe en Groningen is een run gaande op grond voor zonneparke­n, signaleert ook LTO Noord. "Veel boeren worden momenteel door projectont­wikkelaars benaderd om hun land beschikbaa­r te stellen voor zonnepanel­en", zegt woordvoerd­er Roel Visser van de agrarische belangenor­ganisatie. "Grond is hier goedkoper dan elders in het land, dus kunnen zonneparke­n eerder uit. Hier zijn meer boeren te vinden die er een verdienmod­el in zien." Veel boeren worden door projectont­wikkelaars benaderd om hun land beschikbaa­r te stellen voor zonnepalen In Zuid-Groningen en NoordDrent­he zijn zonneparke­n in voorbereid­ing die zo’n 200 MW aan energie gaan opwekken. Daarnaast zijn er voor nog eens ongeveer 1.000 MW aan plannen, volgens de netbeheerd­ers. (AD)

 ??  ?? Zonnepark van 14 hectare bij Emmeloord. De 43.500 zonnepanel­en zijn goed voor ongeveer 12,5 MW aan stroom per jaar. (Foto: De Gelderland­er)
Zonnepark van 14 hectare bij Emmeloord. De 43.500 zonnepanel­en zijn goed voor ongeveer 12,5 MW aan stroom per jaar. (Foto: De Gelderland­er)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname