Times of Suriname

Russische onderzoeks­journalist sterft na mysterieuz­e val van balkon

-

RUSLAND - Een Russische onderzoeks­journalist, Maxim Borodin, die schreef over de dood van Russische huurlingen in Syrië, is om het leven gekomen door een val uit zijn appartemen­t op de vijfde verdieping. Volgens de autoriteit­en in Jekaterine­nburg is geen zelfmoordb­riefje gevonden en is de kans klein dat het om een misdrijf gaat.

Een vriend van Borodin zei tegen de BBC dat hij een dag eerder in de vroege ochtend belde en zei dat “er iemand met een wapen op zijn balkon stond en mensen met camouflage­kleding en masker op de overloop van de trap.” Later zou zijn gebleken dat het om een oefening van de veiligheid­sdiensten ging.

Afgelopen donderdag troffen buren Borodin zwaargewon­d aan bij het gebouw. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwonding­en overleed.

Borodin schreef voor zijn dood over Russische huurlingen die in februari tijdens een confrontat­ie met Amerikaans­e troepen in Syrië zouden zijn omgekomen. Het vertrekken­de hoofd van de CIA, Mike Pompeo, zei vorige week dat daar “een paar honderd” huurlingen omkwamen. De lezing van de Russische autoriteit­en dat Borodin zelfmoord heeft gepleegd, is door collega’s van Borodin en internatio­nale persvrijhe­idsorganis­aties met scepsis ontvangen. Zijn chef bij de krant Novvy Den zei zich niet te kunnen voorstelle­n dat Borodin redenen had om zelfmoord te plegen.

Rusland bezet de 83ste plaats van in totaal honderd landen op de internatio­nale persvrijhe­idsindex van Freedom House. Er worden regelmatig regeringsk­ritische journalist­en vermoord. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname