Times of Suriname

Bangladesh zet vraagteken­s bij terugkeer eerste Rohingya’s naar Myanmar

-

BANGLADESH - De autoriteit­en in Bangladesh zetten vraagteken­s bij de vermeende repatriëri­ng van vijf Rohingya-vluchtelin­gen naar Myanmar. Dit zouden de eerste Rohingya’s zijn die terugkeerd­en naar hun thuisland, maar volgens Bangladesh klopt het verhaal niet helemaal.

“Dit is op geen enkele manier een repatriëri­ng. Het is propaganda”, zegt commissari­s Abul Kalam, die is belast met vluchtelin­genzaken.

Myanmar maakte zaterdag melding van de repatriëri­ng van vijf mensen die naar buurland Bangladesh waren gevlucht. Daar hebben ongeveer zevenhonde­rdduizend Rohingya-vluchtelin­gen een veilig heenkomen gezocht. Kalam stelde dat het gaat om een vijfkoppig gezin dat omkeerde in het niemandsla­nd tussen de buurlanden. Daarna zouden ze naar een opvangkamp in Myanmar zijn gebracht.

De Myanmarese regering ontkent dat sprake is van een propaganda­stunt. Een woordvoerd­er stelt dat het gezin uit eigen beweging besloot terug te keren. “We zorgen voor ze.” De Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen van de Verenigde Naties (VN) liet zondag weten niet betrokken te zijn geweest bij de vermeende terugkeer van het gezin. Bangladesh en Myanmar sloten eind vorig jaar een overeenkom­st over de terugkeer van de vluchtelin­gen. Daarin werd afgesproke­n dat de repatriëri­ng in januari zou beginnen en twee jaar zou duren. Myanmar wil voor de repatriant­en nieuwe dorpen bouwen in de buurt van hun oorspronke­lijke huizen, die door het leger zijn verwoest. De overeenkom­st oogstte kritiek van mensenrech­tenorganis­aties en de VN, die vinden dat de vluchtelin­gen vrijwillig moeten terugkeren. Ook onder Rohingya’s is de overeenkom­st omstreden, omdat gerepatrie­erde vluchtelin­gen geen staatsburg­erschap krijgen, maar slechts een identiteit­sbewijs. De zevenhonde­rdduizend Rohingya’s die sinds afgelopen zomer Myanmar ontvlucht zijn, voegden zich overwegend in Bangladesh bij tweehonder­dduizend Rohingya’s, die het land bij eerdere geweldsinc­identen al hadden verlaten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname