Times of Suriname

Oud-directeur FBI noemt Trump ‘moreel ongeschikt’ voor presidents­chap

-

VS - De voormalige FBIdirecte­ur James Comey heeft in het langverwac­hte interview met de Amerikaans­e zender ABC gezegd dat Donald Trump ‘moreel ongeschikt’ is om president van de Verenigde Staten te zijn. “Trump is een intelligen­te man en medisch ook nog in staat om president te zijn. Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn”, aldus Comey.

“Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn.” Comey zei ook dat Trump zich niet houdt aan de belangrijk­ste waarden van de VS. “De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarde­n van dit land. Voornameli­jk de waarheid. Dat doet hij niet.”

Het moment dat de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016 voor het eerst aan Trump wordt verteld, was verwarrend, volgens Comey.

“Zijn eerste vraag was of het de uitslag had beïnvloed. Daar had de FBI geen onderzoek naar gedaan. Tot mijn verbazing ging het gesprek direct daarna over de PR en hoe dit verhaal gebracht moest worden.” Comey was vooral verbaasd over wat niet werd gevraagd. “Een tegenstand­er had ons land aangevalle­n, maar niemand vroeg naar de impact of eventuele vervolgsta­ppen van de Russen en hoe we dit konden stoppen.” De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het aanstellen van speciaal onderzoeke­r Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016 onderzoekt.

Comey vertelt in het komende week te verschijne­n boek A Higher Loyalty hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste. De ontmoeting­en deden hem denken aan zijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia, zei hij tegen The Washington Post.

“De baas heeft complete controle. De eed van trouw. Het wij-tegen-zij-wereldbeel­d. Het liegen over alle zaken, groot en klein, als gevolg van een loyaliteit­scode die de organisati­e boven alle moraal en waarheid stelt”, aldus de voormalige FBI-directeur.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname