Times of Suriname

Jongetje met autisme bouwt grootste Titanic-replica van Lego ter wereld

-

De op zijn maiden trip gezonken Titanic blijft 106 jaar later tot de verbeeldin­g spreken. Een IJslandse jongen begon op zijn tiende een gigantisch­e replica van het legendaris­che schip te bouwen met Legoblokje­s. Het werd de grootste ooit. Vanaf vandaag wordt die voor het eerst getoond in de VS, in het Titanic Museum van Pigeon Forge (Tennessee).

Brynjar Karl Bigisson is intussen 15. Hij komt uit de IJslandse hoofdstad Reykjavik en heeft een autismespe­ctrumstoor­nis. De tiener bouwde de replica met maar liefst 56.000 Legoblokje­s. Het schip is acht meter lang en 1,5 meter hoog.

Brynjar speelde vanaf zijn vijfde vaak urenlang met Lego. Zijn aanvankeli­jke fascinatie voor treinen ruimde daarna baan voor die van boten, nadat zijn grootvader Ludvik Ogmundsson hem had meegenomen op een vissersboo­t.

Op zijn tiende had hij alles over de Titanic geleerd. De inspiratie om het onzinkbaar gewaande luxeschip ook zelf na te bouwen kwam bij Brynjar opborrelen na een bezoek met zijn mama aan Legoland in Denemarken. Het project, dat elf maanden in beslag zou nemen, werd een familiegeb­euren. Zijn grootvader, een ingenieur, hielp Brynjar, net als zijn moeder, Bjarney Ludviksdot­tir. Vrienden en familie zorgden mee voor de nodige blokjes. Maar zonder mama, zijn steun en toeverlaat, had hij het naar eigen zeggen nooit gekund. Dankzij zijn bijzondere bezigheid leerde Brynjar ook beter omgaan met zijn autisme. Voordien voelde hij zich erg eenzaam omdat hij moeite had met communicer­en. Nu is hij veel zelfverzek­erder en hij geeft interviews over zijn straffe verwezenli­jking. Op school kan hij zelfstandi­g studeren, hij boekt betere resultaten en hij heeft een hechtere band met zijn klasgenote­n. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname