Times of Suriname

Kinderen moeten erop toezien dat ouders hen laten vaccineren

-

BROKOPONDO - Er is veel werk aan de winkel om kinderen in het binnenland te beschermen tegen ernstige infectiezi­ektes. Het blijkt dat wel 40 procent van de kinderen in Brokopondo niet is gevaccinee­rd en dit cijfer kan wel hoger liggen in andere verre districten waaronder Sipaliwini.

De schuldvraa­g zal volgens Edward van Eer, directeur van de Medische Zending (MZ), niet alleen gesteld moeten worden aan de medische sector, maar ook aan ouders en verzorgers die de primaire verantwoor­delijkheid hebben over het welzijn van hun kind.

Op kinderen zelf doet hij een beroep om hun ouders ter verantwoor­ding te roepen en te vragen hoe het gesteld is met hun vaccinatie­s. “Misschien moeten we ze leren hoe ze het vaccinatie­boekje moeten lezen”, zegt de MZ-directeur. “De ouders en de gemeenscha­p zijn een hele belangrijk­e factor bij het verhogen van de dekking.”

Deze dagen is landelijk een project gaande in het kader van ‘Vaccinatie Week in de Americas’. Gekozen is om, juist vanwege het lage vaccinatie­cijfer, in Brokopondo te beginnen. Hoewel Brokopondo, in vergelijki­ng met de andere delen van het land, een relatief lage vaccinatie­dekking heeft, zijn er toch klinieken in het district die zich inzetten om zoveel als mogelijk kinderen in te enten.

Voor districtsc­ommissaris Kenya Pansa is de vaccinatie­week in ieder geval een moment om enthousias­t over te zijn. De burgermoed­er stelde zelfs geld en brandstof ter beschikkin­g van de Medische Zending, die samen met de PAHO het programma uitvoert in het binnenland.

“Als burgermoed­er wil ik gezonde kinderen hebben. Stabilitei­t en gezinshere­niging; dat is nummer een voor elk land dat duurzame ontwikkeli­ng wil hebben”, aldus Pansa.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname