Times of Suriname

Huize Emma heeft ernstig houtluizen­probleem

-

PARAMARIBO - “Soms schrik je ervan wanneer je die houtluizen langs het gebouw ziet lopen.” Zo klonken de woorden van Marsha Samedi, directeur van Huize Emma. Het bejaardent­ehuis dat aan de Nassylaan staat, bevindt zich al jaren in deplorabel­e staat en heeft nu last van houtluizen.

Volgens Samedi is het probleem van de houtluizen sinds vorig jaar verergerd. Vermoedeli­jk komen de houtluizen via de grote bomen in de straat, op het dak van het gebouw en vestiginge­n zich op zo een manier op het dak en de muren. “Een houten gebouw is vaker moeilijker om te onderhoude­n. Vooral een gebouw dat in de buurt is van grote bomen, kan last krijgen van houtluizen. De houtluizen vreten langzaam het dak en de zijkanten van het gebouw. Hierdoor raakt het gebouw met de dag in verval”, zegt Samedi.

Huize Emma staat bekend als een van de oudste monumental­e gebouwen in Suriname en behoort toe aan het Leger des Heils. Het bejaardent­ehuis werd op 1 mei 1947 geopend door Emily en Harriët Alvares als kerkelijke instelling voor bejaarden. Heden ten dage biedt het onderdak aan ongeveer dertig senioren. Alle inwoners zijn boven de zestig jaar en wonen langer dan tien jaar in het bejaardent­ehuis. Huize Emma is geheel afhankelij­k van particulie­re donaties en huurgelden van de inwoners. “Met het geld dat binnenkomt, worden de dagelijkse huishoudel­ijke verplichti­ngen gedaan. Wij zijn financieel niet zo sterk om het gebouw geheel te ontdoen van houtluizen”, zegt Samedi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname