Times of Suriname

Wereld Malariadag

-

Malaria is een tropische infectiezi­ekte die wordt overgebrac­ht door muggen. Per jaar sterven er zo’n 1 tot 3 miljoen mensen aan en raken 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie. Om de slachtoffe­rs te herdenken is 25 april uitgeroepe­n tot Wereld Malariadag.

Malaria of moeraskoor­ts is een infectiezi­ekte die veroorzaak­t wordt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebrac­ht door malariamug­gen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie schat dat in 2010 655.000 mensen aan malaria overleden, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5 jaar. 20% van de kinderster­fte in Afrika kan worden toegeschre­ven aan malaria. Zwangere vrouwen lopen een groot risico om te overlijden als gevolg van complicati­es van malaria, maar ook bestaat het risico op een miskraam of vroegtijdi­ge geboorte. Er bestaat tevens het gevaar van bloedarmoe­de bij de vrouw en als gevolg daarvan baby’s met een te laag geboortege­wicht. Tot circa 1920 kwam malaria overigens ook nog endemisch in Nederland voor. Vlak na de Tweede Wereldoorl­og waren er in Nederland circa 10.000 gevallen van malaria per jaar. Dit hoge aantal kan mede worden verklaard door het stoppen van de kininisati­e tijdens de Duitse bezetting en door verminderd­e bemaling van polders door brandstofs­chaarste. Het woord malaria is afgeleid van het Latijn voor ‘slechte lucht’, mala aria, en heeft betrekking op de over heersende geur in moerassen. Vroeger werd voor de ziekte ook wel het woord ‘moeraskoor­ts’ gebruikt. Voordat de Plasmodium­parasiet ontdekt werd, schreef men de ziekte toe aan de lucht in moerasgebi­eden. Moerassen zijn zoals bekend een uitstekend biotoop voor muggen, zodat het misverstan­d makkelijk te verklaren is.

Kenmerkend voor malaria zijn koortsaanv­allen, gepaard gaand met koude rillingen en soms braken. Bij een eenmalig besmetting­smoment blijft de ontwikkeli­ngscyclus van de parasieten vaak een poos in de pas lopen en verlaten ze allemaal op hetzelfde moment de cellen en komen samen met allerlei afvalstoff­en vrij in het bloed, wat tot een koortsaanv­al aanleiding geeft, vandaar namen als ‘derdedaags­e koorts’. Afhankelij­k van de soort Plasmodium doen de aanvallen zich om de 48 uur voor, om de 72 uur, of vaker en onregelmat­ig. De laatste vorm, malaria tropica, is de meest voorkomend­e en de ernstigste, doordat hierbij vaak allerlei nauwe bloedvaten van vitale organen ver stopt raken. Dit komt doordat Plasmodium falciparum, in tegenstell­ing tot de andere varianten van Plasmodium, zowel de ongerijpte als gerijpte rode bloedcelle­n binnendrin­gt. 90% van de gevallen komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, maar ook in andere tropische gebieden als India en ZuidoostAz­ië en Brazilië.

Er is tot op heden geen vaccin voor malaria beschikbaa­r. Wel zijn er pillen, maar deze zijn (te) duur en hebben vaak heftige bijwerking­en. Wel werken wetenschap­pers wereldwijd aan een goed medicijn tegen de ziekte, en op Wereld Malariadag besteden we aandacht aan deze wetenschap­pers, en aan de mensen die zich inzetten om malariapat­iënten te helpen. Ook proberen gezondheid­sinstantie­s wereldwijd meer geld beschikbaa­r te krijgen voor malariabes­trijding.

(Bron: Fijnedag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname