Times of Suriname

1HGHUODQG YRRU (XURSHHV YHUERG RS ELMHQJLI

-

D(N HAAG Nederland is voor een (uropees ver bod op drie veelgebrui­kte bestriMdin­gsmiddelen in de landbouw die schadeliMk ziMn voor hommels, wilde biMen en honingbiMe­n. De 28 (8 lidstaten stemmen vriMdag in Brussel over een verbod op deze zogeheten neonicotin­o iden. Gebruik in kassen bliMft toegestaan. BiMen ziMn onmis baar biM de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversi­teit, aldus landbouwmi­nister Carola 6chouten. =iM lichtte gisteren de Tweede Kamer in over haar standpunt, waarmee ze de adviezen volgt van de (uropese voedselwaa­khond ()6A en het Nederlands­e College voor de toelating van gewasbesch­ermingsmid­delen en biociden. Het gaat om de middelen imidaclopr­id, clothianid­in en thiametho[am, waarvoor sinds 2013 al beperkinge­n gelden.

Greenpeace maande de lid staten eerder over te gaan tot een verbod om een “ramp zalige daling van de biMen populatie te voorkomen´ en reageert verheugd. Volgens de organisati­e getuigt de positie van 6chouten van “visie en doortasten­dheid binnen (uropa.´ Landen als Duitsland, )rankriMk, Lu[emburg en (ngeland spraken zich al eerder uit voor een verbod.

De minister laat weten zich bewust te ziMn van de mo geliMke gevolgen voor agra rische ondernemer­s en gaat met hen in gesprek over al ternatieve­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname