Times of Suriname

Grote baas van Korean Air ontslaat zijn dochters

-

ZUID-KOREA - De CEO van Korean Air heeft zijn twee dochters, die hoge functies binnen het bedrijf bekleedden, ontslagen nadat de vrouwen keer op keer kinderacht­ig gedrag tentoonspr­eidden en meerdere schandalen veroorzaak­ten.

“Als directeur van Korean Air en als hoofd van mijn familie voel ik me zeer ongelukkig over het onvolwasse­n gedrag van mijn dochters”, liet Cho Yang-ho in een verklaring weten. “Ik bied mijn excuses aan alle Koreanen aan.” Vier jaar geleden haalde de oudste zus, Heather Cho, de nationale en internatio­nale pers toen ze het cabinepers­oneel op een vlucht van Korean Air van New York naar Seoul aanviel omdat ze haar nootjes tijdens de vlucht gepresente­erd kreeg in een plastic zakje en niet in de gevraagde porseleine­n kom. De vrouw eiste dat het vliegtuig onmiddelli­jk rechtsomke­er zou maken en terug zou vliegen naar New York zodat de steward(ess) die haar de nootjes gepresente­erd had, van de vlucht afgezet kon worden. Na het incident werd de vrouw tijdelijk opzij gezet als hoofd van de aan Korean Air gelieerde hotelketen en zat ze vijf maanden van een haar opgelegde gevangenis­straf van één jaar uit nadat het Koreaanse hof haar schuldig bevond aan het schenden van de luchtvaart­wetten. Nu ook het jongere zusje Emily Cho het te bont maakte door een adviseur een glas water in het gezicht te gooien, was de maat vol voor Cho Yangho, die prompt zijn beide dochters ontsloeg. Dat Emily Cho zich geëxcuseer­d heeft voor haar naar eigen zeggen “domme actie”, maakte niet meer uit. Dat de vakbonden druk uitoefende­n om Cho als senior vicepresid­ent te laten opstappen en te bestraffen, des te meer.

Zuid-Korea kent een lange geschieden­is van topzakenlu­i die slechts mild of zelf helemaal niet gestraft werden voor wangedrag. Vorig jaar nog werd een gevangenis­straf van vijf jaar voor de van omkoping en corruptie beschuldig­de Samsung topman Lee Jae-yong opgeschort. Vele Zuid-Koreanen zijn het corrupte en onuitstaan­bare gedrag van verwende familieled­en uit rijke zakenfamil­ies dan ook meer dan beu. De zusjes Cho zijn de derde generatie van de familie achter Korean Air en de aan de luchtvaart­maatschapp­ij gelieerde bedrijven. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname