Times of Suriname

:DOO 6WUHHW LQ WHNHQ YDQ NZDUWDDOFL­MIHUV

-

NEW YORK - De beurzen in New York stonden gisteren voor een hogere opening. Beleggers verwerken een grote stroom aan kwartaalci­jfers van Amerikaans­e bedrijven. Zo openden onder meer Caterpilla­r, CocaCola, Harley Davidson en Lockheed Martin de boeken. Caterpilla­r zag zijn omzet in de afgelopen verslagper­iode met bijna een derde toenemen, geholpen door een stijgende vraag in de mijnbouw en bouw. De fabrikant van graafmachi­nes en bulldozers stelde daarom zijn winstverwa­chtingen voor het hele boekjaar naar boven bij. Frisdrankg­igant Coca-Cola kan bogen op een gestegen autonome omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Het concern verwacht ook dat zijn omzet dit jaar op eigen kracht met 4 procent zal groeien, mede geholpen door suikervrij­e drankjes als Coke Zero en Diet Coke. De groei van Harley-Davidson kwam daarentege­n in een lagere versnellin­g. De motorbouwe­r kampt wereldwijd met teruglopen­de verkopen. Daardoor liep de winst van het Amerikaans­e merk met 11 miljoen dollar terug tot 175 miljoen dollar.

Ook verfproduc­ent SherwinWil­liam kwam met een handelsber­icht. De concurrent van AkzoNobel behaalde een hogere omzet door de overname van Valspar. Ook zonder die aankoop steeg de omzet. Industriee­l concern 3M daalde voorbeurs wegens het aanscherpe­n van zijn winstprogn­ose. Defensieco­ncern Lockheed Martin kwam in het eerste kwartaal uit op een hogere winst en omzet, mede dankzij een gestegen verkoop van de JSF. Google-moeder Alphabet kwam maandag nabeurs met cijfers naar buiten. Het technologi­ebedrijf behaalde een aanzienlij­k hogere kwartaalwi­nst, doordat zijn belang in 8ber wegens nieuwe boekhoudre­gels bij de winst mag worden bijge- schreven. Ook zonder die aanpassing boekte Alphabet een beter resultaat dan verwacht.

Chipbedrij­ven lijken wederom een zware handelsdag tegemoet te gaan door tegenvalle­nde prognoses voor de smartphone­markt. In Europa daalde Apple-leverancie­r AMS tot 11 procent na teleurstel­lende vooruitzic­hten voor de rest van het jaar. In het kielzog daalden de koersen van chipmachin­emaker ASML en chipfabrik­ant STMicroele­ctronics. Maandag lieten de beurzen op Wall Street een gemengd beeld zien. De DowJonesin­dex eindigde 0,1 procent lager op 24.448,69 punten. De breder samengeste­lde S&P 500 sloot een fractie lager op 2670,29 punten. Technologi­ebeurs NasdaT dikte 0,3 procent aan op 7128,60 punten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname